Presa portocalie, tot mai convinsă că Băsescu va fi premier

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Presa apropiată Cotroceniului nu crede că sfârșitul mandatului prezidențial înseamnă și sfârșitul carierei politice pentru Traian Băsescu și marșează pe scenariul mutării acestuia la Palatul Victoria. Dan Turturică scrie, într-un editorial pentru România Liberă, că în drumul spre funcția de premier este imperios pentru Traian Băsescu să recapete susținerea electoratului PDL și să reia legăturile cu foștii colaboratori. Într-un editorial publicat săptămâna trecută, Dan Tapalagă remarca veritabilele calități de prim-ministru ale șefului statului.

Turturică scrie că Traian Băsescu a rămas singurul lider al Opoziției și una dintre foarte puținele ”voci credibile” la capitolele echilibru macroeconomic și independența instituțiilor vitale. Băsescu nu caută însă prin ”lupta” sa să câștige puncte în fața electoratului PSD, ci să redevină liderul politic al alegătorilor PDL.  ”Mai mult chiar decât electoratul USL, îl interesează electoratul PDL, un partid care nu doar că nu se scufundă fără el la timonă, dar pare chiar că este pe un trend ascendent. Preşedintele nu are nici un viitor în politică dacă nu recuperează încrederea marii majorităţi a celor ce încă ar vota fostul său partid de suflet. În ochii lor, el trebuie să rămână cea mai importantă forţă care se opune USL, şi nu un politician în prag de pensionare, care a semnat pactul de coabitare pentru a-şi asigura o bătrâneţe liniştită”, scrie editorialistul.

La nivelul opiniei publice se încearcă, în ultima perioadă, rostogolirea cât mai puternică a scenariului ”Băsescu-premier”, pentru a-i crea acesteia aparența de fezabilitate. Dan Turturică crede că președintele trebuie să îndeplinească două condiții pentru a-și continua cariera politică din scaunul ocupat în prezent de Victor Ponta.

”Planul lui Traian Băsescu de a rămâne în politică şi, implicit, posibilitatea ca el să fie cândva prim-ministru depind exclusiv de el însuşi. De capacitatea sa de a uita de profilul „Traian Băsescu-preşedinte“ şi de a se reinventa ca lider de echipă. După cum s-a văzut, nu îi mai iese să declare un candidat comun al dreptei prin ordin de zi pe vapor.

Şi doi: că acel candidat comun trebuie ales în funcţie de lucrurile pe care le-a făcut deja pentru ţară şi de capacitatea de a mobiliza din nou acel electorat care l-a adus pe Traian Băsescu acolo unde este azi. Dacă aceste două condiţii sunt îndeplinite, poate fi luată în calcul, în funcţie de rezultatul sondajelor de opinie, inclusiv candidatura în tandem, preşedinte-premier”, scrie jurnalistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel