Presa portocalie invocă ”fraternizarea Băsescu-Ponta”, pentru înlăturarea liberalilor

Ponta-Antonescu-Băsescu dc
Ponta-Antonescu-Băsescu dc

Imediat după numirea lui Victor Ponta în funcția de premier, presa portocalie a dat startul scenariilor ce presupuneau scindarea USL. Majoritatea vorbeau despre miza candidatului la prezidențiale, locurile din ministere sau ideologiile diferite ai celor doi piloni, PNL și PSD și, mai nou, alegerile europarlamentare. Curentul care străbate acum rândurile cotroceniste vorbește despre o fraternizare ce se conturează între președinte și premier, care, încet-încet, îi îndepărtează pe liberali de frații lor de uniune. Mai mult, este remarcat modul în Victor Ponta ar urma la pas direcțiile lui Traian Băsescu, legătură ce merge dincolo de prevederile Actului de Coabitare.

Sabina Fati scrie pentru România Liberă că Victor Ponta își tratează colegii liberali ca pe rudele sărace, în timp ce Traian Băsescu este partenerul de care are nevoie. Celebrul acord de coabitare, se transformă, potrivit editorialistei, într-un acord de guvernare, iar până nu de mult dușmanul politic absolut al premierului îi devine acestuia mentor în menținerea direcției Bruxelles.

”Victor Ponta exersează relaţiile ambivalente: stă alături de PNL la guvernare, dar ia deciziile importante mai degrabă cu Traian Băsescu, decât cu prezidenţiabilul Crin Antonescu. (...) Liberalii par să fie în această perioadă "clienţii" lui Victor Ponta, care preferă să se vadă mult mai des cu Traian Băsescu decât cu Crin Antonescu”, scrie Sabina Fati.

Pentru Dan Tăpălagă este la fel de clar că legătura de ”fraternizare” dintre Traian Băsescu și Victor Ponta se împletește fir cu fir. Potrivit lui, premierul susține din ce în ce mai multe proiecte ale șefului statului, iar, la capătul celălalt, de delimitează de liberali. ”Or, Dan Voiculescu i-a transmis lui Victor Ponta ceea ce vede de acum toata lumea: coabitarea se transforma in fraternizare. Sigur, Voiculescu zice altceva la televizor (...) Numai cine nu vrea nu observa cu ochiul liber ca primul-ministru sustine tot mai multe proiecte lansate in trecut de Traian Basescu, economice si politice, si se delimiteaza tot mai des de liberali”, scrie editorialistul pentru Hotnews.

Dan Cristian Turturică analizează ultimele schimbări de perspectivă ale lui Victor Ponta și dă ca exemple cazul Roșia Montană, gazele de șist sau strategia pe care premierul o adoptă în raport cu FMI și CE.  ”Astăzi, este deja evident că loialitatea sa se manifestă faţă de cei ce l-au convins pe Traian Băsescu să-l numească de două ori premier, în timp ce USL şi parteneriatele cu Voiculescu şi Antonescu nu reprezintă altceva decât vehicule care îi ajută pe el şi pe cei ce îl susţin să-şi atingă scopurile”, scrie editorialistul.

Dar Turturică observă că există mai multe elemente comune între Traian Băsescu și Victor Ponta în ultima vreme, decât între social-democrați și colegii liberali de guvernare. Totodată, jurnalistul consideră că nu actul de coabitare face dovada că liderul PSD urmează direcțiile lui Băsescu, ci faptul că liderul social-democrat a fost desemnat premier. ”Pactul de coabitare este doar un soi de cod de bune maniere, cam improvizat şi destul de pueril, şi atât. Înţelegerea care contează nu avea nevoie de nici o semnătură”, scrie editorialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel