Presa portocalie a ratat prima linie de apărare a lui Băsescu

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Ieșirea nervoasă a președintelui Băsescu a fost trecută sub tăcere de presa favorabilă șefului statului. ”Portocalii” s-au limitat la a prezenta stenogramele conferinței de la Cotroceni.  După două zile, pare să se fi activat o strategie de reparare a imaginii. Un jurnalist care își asumă independența editorială, Adrian Halpert, a scris pe blog un articol cu titlul ”Senzațional! Nemaivăzut! Click aici… Cum au ajuns banii Gazprom la Ioana Băsescu. O explicație simplă”.

Tonul este ironic, iar articolul denunță, din start, o campanie  de dezinformare lansată de adversarul lui Traian Băsescu, Dan Voiculescu.  Evenimentul Zilei a preluat postarea, sub titlul "CUM au AJUNS BANII GAZPROM la Ioana Băsescu. MISTER ELUCIDAT". Aceeași strategie editorială: titlu glumeț, care să minimalizeze subiectul, text dur, pe linia atacului prezidențial la Voiculescu. Și Hotnews preia postarea lui Halpert, fără a-i mai schimba titlul.

Asocierea politică, ignorată; atac ad hominem pe tot frontul

De remarcat că, niciun moment, notarul Ioana Băsescu sau firmele cu care lucrează nu au fost bănuite măcar de vreo încălcare a unui regulament sau a unei legi. Acordarea de consultanță unei firme multinaționale este o activitate onorabilă, peste tot în lume. În schimb, a surprins reacția președintelui, care a lansat un atac la persoană, înainte ca jurnalistul să apuce măcar a pune întrebări, a insistat pe această linie și s-a contrazis singur (a negat că ar avea cunoștințe despre contract, apoi a precizat unele detalii etc.).
În discuție, deci, a fost impactul politic al asocierii între campionul anti-rusismului în România și afacerile unei corporații folosite deseori de  statul rus ca o pârghie de intervenție în zonă. Traian Băsescu și presa care îi este favorabilă au atacat adversarii politici pe tema relațiilor cu Moscova și a orientării spre Est. În timp ce președintele rusofob al României ataca Moscova pe un ton care a împiedicat o relație economică mai fructuoasă între cele două state, fiica sa autentifica acte prin care țara noastră devenea prima din UE unde, pe lângă gaze naturale, rușii comercializau și petrol.
Cum îl contrazice Halpert pe Traian Băsescu
Explicația acesteai asocieri este simplă, spune Halpert. ”Gazprom, ca orice mare companie care se respectă, lucrează în România cu o casă de avocatură. Acea casă de avocatură (...) lucrează, pe contract, cu cabinet notarial. Al notarului… Ioana Băsescu. Pe această filieră simplă au ajuns banii Gazprom la Ioana Băsescu!”, scrie jurnalistul independent.
Deci, nu rușii au ales-o pe Ioana Băsescu. Ei au ales o casă de avocatură, care  avea contract cu cabinetul notarial. Probabil nici nu știau că acea firmă de avocați lucrează doar cu cabinetul notarial al fiicei președintelui. Doar nu erau jurnaliști de investigații, ca Halpert, care a aflat imediat că această colaborarea este veche şi a inclus multe autentificări. Casa de avocatură a reprezentat-o pe Ioana Băsescu la divorţul de fostul ei soţ, Bodo. Aceeaşi casă de avocatură l-a reprezentat pe Traian Băsescu în mai multe procese, printre care şi cele cu Dinu Patriciu, mai adaugă jurnalistul.
Toate bune și frumoase, dar de ce îl contrazice de la obraz pe Traian Băsescu? Șeful statului afirma, de la pupitrul prezidențial de la care se războiește cu presa, că nici vorbă de Gazprom în această afacere.

Redăm pasajul din declarația de presă a președintelui :

Băsescu: Nu. A făcut fiica mea un contract cu Gazprom-ul?

Întrebare: Nu. Cu NIS Petrol. Care este subsidiară a Gazprom.

Băsescu: Minţiţi, ca securistul Voiculescu. Vă mulţumesc.

Întrebare: Dar nu mint şi nu are legătură ... dumneavoastră şi...

Băsescu: Renunţaţi. Renunţaţi, că NIS-ul, din câte ştiu eu, este o companie sârbă.

Întrebare: (...) Gazprom-ul.

Băsescu: Bun. Şi postul Antena 1 este cumpărat de un securist, şi dumneavoastră spuneţi că nu sunteţi securişt, nu? Nu-i cumpărat de un turnător, Antena 1?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel