Presa internaţională schimbă foaia: critici dure pentru Băsescu

Rezultatele referendumului din România sunt atent monitorizate şi în mediile străine. Dacă până la referendum Traian Băsescu era susţinut în presa internaţională, se pare că îndemnul la boicot şi rezultatele au schimbat poziţia. Chiar şi Deutsche Welle critică atitudinea lui Traian Băsescu. Ei aduc chiar o soluţie: demisia lui Traian Băsescu pentru rezolvarea crizei politice de la Bucureşti.

USL a realizat o revistă a presei străine cu articolele din principalele cotidiene în care se vorbeşte despre acest eveniement politic:

Wall Street Journal a subliniat dificultatea trecerii de pragul de participare impus de cvorumul de 50%+1, relatand faptul ca “aproape opt milioane de oameni, sau aproximativ 46% din alegatorii tarii au participat si 88% au votat impotriva domnului Basescu.”

Chiar si publicatia germana Deutsche Welle, care l-a sustinut puternic pe Traian Basescu in campania pentru Referendum, admite ca presedintele suspendat ar trebui sa demisioneze: „Pentru ca tara sa se intoarca la apele mai calme, exista de fapt o singura optiune: Basescu trebuie sa demisioneze si sa faca loc pentru alegerile prezidentiale anticipate mai tarziu in 2012, in paralel cu alegerile parlamentare care vor avea loc tot la acel moment. Este timpul pentru Romania sa se desparta de vechiul stabiliment politic la 23 de ani dupa caderea dictaturii comuniste.”

Financial Times a tratat subiectul din perspectiva greselilor pe care Traian Basescu le-a facut in relatia cu institutiile statului, considerand ca acesta “ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular printre romani, iar in loc sa se amestece in institutii, ar trebui sa lase Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei”.

New York Times avertizeaza ca Traian Basescu „ar putea folosi autoritatea pentru a incerca sa impiedice politicile domnului Ponta. Intr-adevar, in acelasi timp se asteapta ca partidele care alcatuiesc coalitia de centru-stanga a domnului Ponta sa se descurce bine la alegerile generale viitoare."

Totusi, „in timp ce presedintele probabil isi va pastra functia, pozitia sa a fost slabita de peste 7 milioane de voturi - 87% din total, care au fost date impotriva lui. Presedintele nu a actionat intotdeauna in modul neutru impus de Constitutie. In special, el a incercat sa intervina in politica economica, prerogative care sunt in afara mandatului sau. In plus, stilul sau de viata luxos este dezaprobat de catre alegatorii care se lupta cu austeritatea”, scrie Financial Times.

Analiza Le Figaro este in acord cu aceasta idee. „Traian Basescu va recastiga locul la Cotroceni, insa legitimitatea sa iese grav afectata din acest referendum. Peste 87% dintre votanti s-au pronuntat pentru demiterea sa, sanctionand astfel politica de austeritate asumata in 2010 de PDL, formatiunea sefului statului. Presedintele nu este lipsit de vina pentru instabilitatea politica ce s-a facut simtita mai multi ani in Romania”, scrie publicatia franceza.

Le Monde merge mai departe, criticand puternic greselile pe care Traian Basescu le-a facut, precum incurajarea nepotismului. „Chiar Traian Basescu a recunoscut ca a comis "greseli" in timpul mandatului sau, inclusiv faptul ca a permis ca fiica sa, Elena, poreclita "Paris Hilton din Carpati", sa participe la alegerile europene.”

Wall Street Journal ofera incurajari pentru accentuarea interesului pentru economia tarii, care considera ca "Victor Ponta s-a angajat sa sustina politici economice care, respectand acordurile cu FMI si UE, sa fie mai echitabile si sa poata crea o mai mare protectie sociala in timp de criza."

In acord cu aceasta idee, Financial Times considera ca una dintre urmarile referendumului va fi aceea ca „investitorii se pot simti mai in siguranta datorita insistentelor coalitiei ca va respecta conditiile convenite de fostul Guvern cu FMI si UE cu privire la linia de credit preventiv de 5 miliarde de euro.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel