EXCLUSIV  Premierul i-a dat mână liberă ministrului Cătălin Predoiu să schimbe Poliția Română din temelii. ”Sistemul va fi mai simplu”/ VIDEO

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat schimbări mari la nivelul IPJ Constanța, dar și în cazul celorlalte structuri polițienești din județ.

"Nu mai putem bate pasul pe loc"

"Am spus că vom concepe un proiect pilot de organizare nouă a IPJ Constanța. Am livrat acest proiect, acest concept. Acum, trecem la faza următoare, de punere în practică, începând chiar de astăzi, când va avea loc la Constanța şedinţa cu activul inspectoratului, pentru a li se prezenta aceste măsuri şi a începe organizarea punerii în aplicare.

Aşa cum am livrat faza de concept, vă asigur că vom livra şi faza de punere în aplicare, care este etapizată pe mai multe luni. Ne propunem să alcătuim o organizare modernă a unui inspectorat de poliție judeţean, model care să poată fi replicat şi în alte inspectorate şi care să stea la baza unui efort de gândire, în primul rând, de reformă a întregului sistem - şi pe orizontală şi pe verticală.

MAI şi multe dintre structurile sale au nevoie de modernizare. Nu intenţionez să eşuăm în acest demers. Ştiu că nu se poate schimba totul într-un an. Lucrurile trebuie evaluate treptat, dar nici nu mai putem bate pasul pe loc", a spus Cătălin Predoiu, al DCNews TV.

"Poliţia Română livrează siguranţă"

"Există o percepţie, după părerea mea, exagerată, în ceea ce priveşte vulnerabilităţile sistemului poliţienesc. Au fost multe erori în ultimii ani, de acord cu dumneavoastră. Câteva dintre ele au provocat emoţie - mă refer doar la două dintre ele: Caracal şi Vama Veche - pe bună dreptate, dar, per ansamblu - o afirm cu toată responsabilitatea - sistemul de ordine publică din România, Poliţia Română livrează siguranţă. România este una dintre cele mai sigure țări din statele membre UE. Nu o spun doar eu. O spun oameni cu care discut, cu care călătoresc, oameni de afaceri români care îmi povestesc că, în alte ţări, chiar în Europa, colegii lor obişnuiesc să se protejeze cu gărzi, cu mijloace de paze, sisteme de securitate. Este alt nivel de siguranţă în România.

Faptul că nu ajungem la un nivel satisfăcător pentru toţi cetățenii trebuie să ne preocupe. Ne preocupă, dar cauzele sunt complexe, nu ţin doar de pregătirea profesională sau de atitudinea poliţiştilor. Ţine şi de dotarea logistică, şi de nivelul de salarizare, şi de modul de organizare", a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

"Vom ajunge la trei şefi din opt, care sunt coordonaţi direct de Bucureşti"

"Modul de organizare este cel mai simplu de abordat, pentru că necesită gândire, analiză, informaţii, expertiză. Alături de modul de organizare, trebuie să aducem şi dotare logistică, salarizare corespunzătoare şi o resursă umană suficientă. Toate aceste lucruri le vom aborda. Organizare înseamnă că am eliminat suprapunerile de atribuţiuni, în ceea ce priveşte siguranţa publică şi investigaţiile, am eliminat din poziţiile de şefi la nivel intermediar - şef de birou, şef de serviciu.

Am simplificat, în ansamblu, structura poliţienească în Constanța, pentru că nu operează doar IPJ, sunt mai multe structuri. În prezent, discutăm cu opt şefi locali care gestionează opt structuri din Constanța. În urma acestei reforme, vom ajunge la trei şefi, care sunt coordonaţi direct de Bucureşti. (...)

În urma acestei reforme, sistemul va fi mai simplu. În interiorul inspectoratului, vor fi trei piloni de lucru - de siguranţă şi ordine publică, unul de investigații criminale, unul administrativ. Centralizăm informaţia, o răspândim pe orizontală, optimizăm atribuţiunile. Rezultatul va fi: mai multă prezență în teren, inclusiv prin patrulare, mai multă prezență în comunitate, mai multă prezență în jurul şcolilor", a spus Cătălin Predoiu.

Ulterior, în emisiune, ministrul de Interne a dezvăluit că premierul i-a spus, în acest demers: ”ai mână liberă”. 

Declarațiile complete, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel