PREMIERĂ. Ovarul artificial, un nou pas contra infertilității

Steluța Indrei / 03 iul 2018 / 13:24 Salveaza PDF Comentarii
atentie-la-durerile-din-abdomenul-inferior-cancerul-ovarian-este-mai-frecvent-dupa-varsta-de-50-de-ani-18455148
Descriere foto: atentie-la-durerile-din-abdomenul-inferior-cancerul-ovarian-este-mai-frecvent-dupa-varsta-de-50-de-ani-18455148

La Congresul european de medicină reproductivă, care are loc zilele acestea la Barcelona, a fost prezentat primul ovar artificial, pus la punct de cercetători danezi. 

Creat prin bioinginerie, ovarul artificial este rezultatul muncii principalului grup mondial de luptă contra infertilității, echipa de cercetători de la Rigshospitalet (Copenhaga). Ovarul artificial a fost prezentat celor 8.000 de specialiști prezenți la al 34-lea Congres european de medicină reproductivă, care se defășoară la Barcelona până la data de 4 iulie 2018, informează sciencesetavenir.fr. 

 „Este pentru prima dată când foliculii umani izolați s-au multiplicat”, a precizat dr. Susanne Pors de la laboratorul de biologie a reproducerii de la Rigshospitalet. Cercetătorii au prelevat foliculi izolați de la paciente afectate de cancer care și-au congelat ovarele în speranța conservării fertilității. Extirparea și stocarea ovarelor au avut loc înaintea tratamentelor oncologice, care distrug funcția ovariană. 

Ovarul artificial, rămâne să fie testat în practica medicală

Celulele ovariene prelevate au fost puse în contact cu un țesut ovarian artificial creat prin bioinginerie. „Am observat pentru prima dată că acest suport inert a fost colonizat cu succes de celule umane vii”, a explicat dr. Pors. 

Această reușită reprezintă un pas important în lupta contra infertilității. Rămâne ca ovarul artificial să fie testat în practica medicală, și-au exprimat speranța specialiștii. 

În cursa care vizează crearea organului feminin reproducător în laborator sunt și alte echipe. Anul trecut, în revista Nature a apărut un studiu despre crearea unui ovar din gelatină, iar alte studii având în prim-plan ovare din fibrină sunt în curs de desfășurare. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24