Premieră istorică! Gazprom face public un secret bine păstrat

Pentru prima dată în istorie, ruşii au dezvăluit unul din secretele lor comerciale cele mai bine păzite: cantităţile zilnice de gaze care tranzitează România, în drumul lor către ţările UE din sudul Europei.

Totuşi, situaţia nu este prezentată la zi de către operatorul românesc de transport Transgaz, ci cu două zile întârziere. Fiecare român poate vedea acum, zilnic, situaţia fluxurilor ruseşti de gaze către Europa, via România, scrie economica.net.

Gigantul rusesc Gazprom a cedat presiunilor UE şi a fost de acord să facă publice cantităţile zilnice de gaze care ajung în UE. În consecinţă, pentru prima dată în 40 de ani, de când România a devenit ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, avem o situaţie a cantităţilor ce trec prin România pentru a ajunge în ţările de destinaţie, date centralizate de Transgaz, e adevărat, cu un decalaj de două zile.

„Publicăm datele de tranzit pentru că am obţinut aprobare în acest sens de la ruşi. UE a negociat, în ultimul timp, mai multe aspecte cu Gazprom, printre care şi transparentizarea fluxurilor de gaze către Europa. Este o decizie istorică", spune Petru Văduva, director Transgaz

Aici puteţi vedea, în premieră, cantităţile de gaze ruseşti ce tranzitează România, valabilă cu două zile în urmă. Astfel, se poate vedea că, luni, 7 decembrie, prin punctul de fontieră cu Ucraina, Isaccea, intrau în România 765.000 de MWh de gaze. Pe la Negru Vodă, graniţa cu Bulgaria, ieşeau 769.000 de MWh, diferenţa reprezentând-o consumul tehnologic.

Până în prezent, la fluxurile de gaze de pe Tranzit 1, 2 şi 3 Isaccea – Negru Vodă era permanent trecută eticheta Confidenţial.

Gazele ruseşti ajung în Bulgaria, de unde, funcţie de contractele închietate, ajung la clienţi din tot sudul Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel