Prejudiciu interes public. Amendament eliminat

Modificare Cod penal
Modificare Cod penal

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat marţi amendamentul de la proiectul de modificare a Codului penal potrivit căruia se va pedepsi cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi fapta funcţionarului public prin care a obţinut un folos patrimonial pentru sine sau rudele sale, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public.

Raportul la acest proiect a fost retrimis comisiei săptămâna trecută pentru a clarifica noţiunea de "prejudiciu de interes public".

Amendamentul a fost depus de deputatul UDMR Marton Arpad şi prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani".

"Acest proiect de lege a fost retrimis de la plen înapoi pentru că a existat o obiecţie cu privire la o modificare propusă de Marton Arpad, sintagma 'pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public'. Această sintagmă introdusă în definiţie este corectă, ea face parte din definiţia internaţională unanim acceptată şi e doar parţială, pentru că funcţionarul public trebuie să îşi exercite atribuţiile cu imparţialitate afectată, ceea ce înseamnă că el ar fi trebuit să acţioneze părtinitor şi, de asemenea, părtinitor în favoarea unui interes privat în dauna interesului public, adică să pricinuiască un prejudiciu interesului public", a declarat preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

La rândul său, Marton Arpad a spus că renunţă la amendament.

"Eu înţeleg grija unora de a nu prejudicia interesul public prin astfel de formulări, dar de aici până la a enunţa că această sintagmă a fost introdusă aici pentru a se putea angaja rudele la cabinetele parlamentare este o cale lungă. În legea Statutului deputatului şi senatorului este un text explicit prin care se interzice angajarea rudelor până la gradul 4 şi afinilor. Ca atare, nu putea acest text de lege să se refere la angajarea rudelor în cabinetul parlamentar. Este o distorsionare a adevărului", a susţinut acesta.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a Camerei a dat raport favorabil proiectului de lege, acceptând amendamente care prevăd, între altele, ca titlul articolului 301 din Codul penal să se transforme din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel