Prețul energiei electrice va scădea din iulie

bani-lei
bani-lei

Prețul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de șase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali, a declarat, miercuri, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

"Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factură', a spus Calotă.

PREȚ ENERGIE ELECTRICĂ. Întrebat dacă va fi o ieftinire semnificativă, el a precizat că o decizie finală privind procentul de reducere va fi luată în ședința Comitetului de Reglementare din perioada următoare, scrie Agerpres.

"Autoritatea face o evaluare și o regularizare de două ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine știți, când Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze și nu scuz. Este, până la urmă, o greșeală — în primul rând una de comunicare și mai ales în urmărirea mai atentă a operatorilor de distribuție și furnizare în relația cu consumatorul final', a adăugat oficialul ANRE.

Întrebat cine este vinovat de situația creată, el nu a răspuns.

VEZI ȘI: Cu cât se va scumpi energia electrică după aplicarea taxei pe stâlp

Calotă a mai spus că au fost mai multe cifre vehiculate, întrucât, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia făcută și o regularizare pe costul de energie reglementată pe care furnizorii au fost nevoiți să o cumpere din surse mai scumpe, în momentele când Hidroelectrica era în situație de forță majoră.

PREȚ ENERGIE ELECTRICĂ. În opinia sa, facturile ar trebui simplificate, astfel încât să conțină informații relevante pentru consumatori.

Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se așteaptă să o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei.

Deși costul cu certificatele verzi a fost evidențiat separat în factura de energie electrică, pentru motive de transparență, încă din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de către consumatori de costuri duble cu certificatele verzi (prin includerea acestor costuri în tariful reglementat și prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi) pentru perioada septembrie 2012 — iulie 2013, se arată în document.

PREȚ ENERGIE ELECTRICĂ. Ca urmare, ANRE a decis că aceste venituri suplimentare să fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

VEZI ȘI: Energia electrică se ieftinește, anunță ANRE

Conducerea (Electrica — n. r.) consideră că suma suplimentară încasată, respectiv expunerea totală este de aproximativ 50 milioane lei. Începând cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, prețul fără valoarea certificatelor verzi la care Electrica Furnizare furnizează energie electrică către consumatorii casnici pe piață reglementată a scăzut cu 1,3%. Conducerea consideră că această reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementată iulie 2013 — iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei, mai spun autorii prospectului.

PREȚ ENERGIE ELECTRICĂ. Potrivit documentului, Electrica se așteaptă în continuare ca tarifele să scadă, astfel încât consumatorii să recupereze toate plățile suplimentare suportate în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori.

Electrica Furnizare se așteaptă la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va începe în iulie 2014, cu scopul de a despăgubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate, se precizează în prospect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel