Preț GAZE, majorare. Apel către autorități pentru a lua măsuri

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) transmite că autorizațiile trebuie să ia măsuri pe piața gazelor, odată cu liberalizarea prețului de producție internă. 

ACUE a luat la cunoştinţă decizia Guvernului de a lăsa piaţa să decidă pe deplin preţul angro de achiziţie al gazului din producţia internă pentru populaţie începând cu 1 aprilie 2017. 

”Platforme de tranzacţionare angro funcţionale şi lichide, cu produse adaptate nevoilor clienţilor, reguli de funcţionare bine definite, o politică adecvată de înmagazinare, precum şi o schemă de protejare corectă a consumatorilor cu adevărat vulnerabili, sunt elemente foarte importante pentru asigurarea securităţii aprovizionării ţării, a unui preţ accesibil al gazelor naturale pentru consumatorii finali şi a unei valori corecte şi transparente a gazului, reflectate cu acurateţe şi în timp util de către ANRE în preţurile de furnizare reglementate pentru consumatorii casnici”, au spus reprezentanţii companiilor din energie.

”Condiție importantă pentru a evita distorsiunea pieţei în această fază de tranziţie spre o liberalizare completă”

Potrivit ACUE, toate aceste măsuri ar trebui implementate cât mai curând posibil, mai ales pentru a pregăti următoarea iarnă.

”În ultimele luni, ACUE a recomandat o dereglementare treptată a preţului producţiei locale de gaze pentru a se asigura că există suficient timp la dispoziţie ca să fie implementate, în primul rând, instrumentele şi măsurile necesare pentru a avea o piaţă de gaze cu adevărat funcţională, ceea ce reprezintă o condiţie prealabilă importantă pentru a evita distorsiunea pieţei în această fază de tranziţie spre o liberalizare completă”, consideră ACUE.

La 1 aprilie, potrivit OUG 64/2016, preţul gazelor de producţie internă a fost complet liberalizat, iar tarifele finale pentru populaţie au crescut cu 2%.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel