Președintele CJ Satu Mare vrea să schimbe numele județului. Votează DA sau NU

Preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, a anunțat că va face demersuri pentru schimbarea denumirii judeţului din Satu Mare în Sătmar.

Adrian Ştef consideră că numele de "sat mare" nu i se potriveşte judeţului, iar prin denumirea de Sătmar s-ar restabili vechea denumire din perioada interbelică.

"Nu este corect să porţi denumirea de Satu Mare. Ce suntem noi, sat mai mare? Municipiul poate să fie Satu Mare, nu avem nimic împotrivă, dar judeţul şi în perioada interbelică a fost Sătmar, Szatmar, Zathmar. M-au acuzat unii că maghiarizez judeţul, dar nu e aşa, în română e Sătmar, în maghiară e Szatmar, şi în germană era Zothmar. În Maramureş trăiesc maramureşeni, în Bihor bihoreni, numai în Satu Mare trăiesc sătmăreni dar numele judeţului e altul, noi atunci ar trebui să fim satumăreni.

Dacă noi suntem sătmăreni, judeţul ar trebui să se numească Sătmar. E o regulă simplă. Trebuie să mergem înapoi să vedem, numele judeţului e corect? Nu. Nu ar încurca pe nimeni. Ar trebui organizat un referendum. Se poate organiza în aceeaşi perioadă cu alegerile locale, eu la asta m-am gândit. Schimbarea de nume mie mi se pare de bun simţ. Voi face demersuri pentru schimbarea denumirii", a afirmat Adrian Ştef.

Preşedintele CJ a precizat că a fost încurajat să facă această schimbare atât de români cât şi de cei de etnie maghiară sau germană, scrie PortalSm.ro.

VEZI ȘI: Tăriceanu vrea să schimbe numele Cluj-Napoca. Votează DA sau NU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel