Poșta Română, în prag de grevă generală. Salarii compensatorii pentru angajații care își dau demisia

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Românii care așteaptă poștasul cu pensia sau diferite înștiințări ar putea avea o surpriză. Poșta Română plănuiește reduceri de personal, până la 1 noiembrie. Sunt tensiuni între conducere și angajați la negocierea noului Contract Colectiv de Muncă, SNLP amenințând cu greva generală.

Potrivit unui plan consultat de DCnews, directorul general provizoriu al Poștei ar propune reduceri de personal, până la încheierea noului Contract Colectiv de Muncă. Angajații care își dau demisia până la 1 noiembrie ar putea primi între  trei și cinci salarii compensatorii, potrivit planului de restructurare propus de conducerea Poștei. Documentul nu a ajuns la salariați, negocierile cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali fiind în curs.

Sindicatul acuză managementul Poștei că a tergiversat începerea negocierilor pentru noul CCM, astfel încât acest act nu poate fi încheiat așa cum prevede legea până în data de 5 octombrie 2022. Deși SNLP a cerut încă din luna august accesul la datele necesare și stabilirea unui calendar de negocieri, administrația a realizat efectiv prima întâlnire cu sindicaliștii abia în data de 5 septembrie. Ca urmare, a fost propusă data de 5 octombrie, pentru finalizarea Contractului Colectiv, termen care nu poate fi respectat.

Între timp, au apărut planurile de reducere a personalului, prin plecări voluntare. Astfel, cei care ar accepta încheierea contractului individual de muncă până la 1 noiembrie, ar primi între 3-5 salarii compensatorii, în funcție de vechime. Excepție fac cei care au mai puțin de șase luni până la pensie și care nu mai pot ”beneficia” de salarii compensatorii.

Conducerea Poștei susține că schimbarea Contractului Colectiv are în vedere doar simplificarea actului, (care ar conține prevederi redundante), introducerea unor clase salariale noi și a unor noi funcții, presupuse de modernizarea Companiei.

Sindicaliștii spun că de vină pentru birocrația excesivă este politizarea instituției din ultimii 20 de ani, la fiecare ciclu electoral fiind inventate noi posturi în organigramă. Sindicatul refuză negocierea sub presiunea timpului, fără posibilitatea consultării cu salariații și amenință cu greva la nivel național dacă nu va fi extins termenul până la care operează actualul Contract Colectiv, cel puțin cu 30 de zile.   

Potrivit unor declarații făcute presei de către directorul Valentin Ștefan, Poșta Română ar urma să achiziționeze peste 3000 de cutii poștale digitale și 1000 de biciclete electrice pentru poștași. 

Vezi aici documentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel