Pop, scrisoare Timmermans: I-a dictat Iohannis ce să scrie. Sunt în cârdășie

Liviu Pop
Liviu Pop

Senatorul PSD Liviu Pop a declarat, marți, că scrisoarea lui Frans Timmermans în care avertizează autoritățile române cu un mecanism mai dur decât MCV, nu are temei. El a afirmat că prim-vicepreședintele CE este "în cârdășie" cu Klaus Iohannis și că acesta i-a dictat ce să scrie în document.

„Este o cârdășie cu domnul Iohannis, i-a dictat domnul Iohannis ce să scrie. Evident, că această cârdășie nu face altceva decât să aducă încă o dată în prim plan această dublă măsură, în care nu se dorește ca adevărul sau principiile să conteze, ci doar interesul pur electoral, disperarea domnului Iohannis pentru un al doilea mandat îl duce în zona aceasta a penibilului, până la urmă, pe domnul Timmermans. Toate acuzațiile ori insinuările făcute de Timmermans în acea scrisoare sunt fără temei. Nu există nici un risc asupra statului de drept. Dimpotrivă, odată cu noile legi ale justiției, făcute pe baza propunerilor experților, implicit a celor din CSM, nu facem altceva decât să consolidăm independența judecătorilor", a declarat Liviu Pop, la RFI.

El a afirmat că „dacă oficialii europeni mor de grija românilor și de acest Cod Penal, să ia măsurile din Codul Penal din România și să le aplice în unele state membre".

Senatorul PSD a adăugat că autoritățile române nu ar trebui să reacționeze la afirmațiile oficialului european

„Nu ar trebui să facă absolut nimic autoritățile române. Domnul Timmermans ar trebui să-și nuanțeze discursul, să ne spună dacă mecanismul din România îl aplică și în țara domniei sale, să ne spună dacă știa atunci, în 2016, când era vicepreședinte, că domnul Cioloș a emis o Ordonanță de modificare a Codurilor Penale peste noapte și în același timp, să lase demagogia și dubla măsură pe care încearcă să o aplice României", a spus Pop, întrebat ce ar trebui să facă autoritățile române.

În scrisoarea adresată autorităților române, Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Acesta precizează că reprezentanții Comisiei Europene au fost nevoiți să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluțiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată președintelui Klaus Iohannis, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea și premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanșa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă țara noastră adoptă alți pași negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel