Ponta, TRANȘANT cu Puterea, semnal major către Grindeanu: Dacă nu se va întâmpla, nu vom reuși

Fostul premier Victor Ponta critică activitatea factorilor decizionali din România și atrage atenția asupra unor aspecte cheie pentru țara noastră, în contextul preluării președinției Consiliului UE în 2019. 

Fostul premier a afirmat: ”Degeaba am arestat și am făcut dosare la mai mulți decât în cele 27 de țări la un loc, tot corupți suntem. Pentru safisfacția dlui Chirieac, nu că aș crede că e adevărat, avem o problemă strategică, nu știm dacă vrem să fim în primul rând cu SUA sau în primul rând cu UE. Iar, după cum văd președinția dlui Trump, în curând vom fi puși mai serios să ne hotărâm și noi avem o tradiție veche în a lua decizii, adică nu.

Semnal către Grindeanu

Cu toată dragostea, cum ar zice dl Chirieac, pentru doamna Birchall și pentru oricine e ministru, pentru a organiza șase luni, există o singură persoană ca funcție care poate să coordoneze tot și acela e prim-ministrul. Doamna Birchall nu poate să dea ordine la toți miniștri, la toți șefii de structuri, la tot ce înseamnă infrastructură, de la problema cu traducătorii până la milioanele de probleme, prim-ministrul trebuie să aibă autoritate, sigur, sprijinit de ministrul delegat, de consilieri, dar să se ocupe personal și, cel mai rar, de două ori pe săptămână să facă o ședință pentru organizare. Dacă nu se va întâmpla, părerea mea e că nu vom reuși.

Adevărata problemă în 2019: Să nu traduceți asta

În 2019, știu că discutăm că problema noastră e Brexitul, eu nu cred că problema noastră principală e Brexitul, ci politica în Europa, și anume: vom avea o Comisie care-și încheie mandatul, dl Juncker pleacă, un președinte al Consiliului European care-și încheie mandatul și, colac peste pupăză, avem și alegeri în România. Probabil că președinția Consiliului European va fi, în buna tradiție românească, cel mai bun moment în care să ne facem campanie în România. Eu nu candidez, dar știu pe unii care candidează și ce bătălie va fi la poze și la cine e la aeroport, cine este la Fântâna Miorița, cine e la Palatul Victoria, la cine merge prima dată doamna Merkel, unde merge dl Juncker, cu cine a stat în poză primul- sper să nu traduceți asta în engleză, franceză. Eu cred că România ratează ocazia de a avea o poziție foarte clară pe ceea ce de fapt este dezbaterea numărul 1 în Europa: mai multe viteze sau doar una sau mai multe ligi. Noi repetăm, prin toți factorii decizionali- era să folosesc un cuvânt mai puțin ortodox- că suntem cei mai politically correct din lume, suntem cu Europa unită, și mă întorc ca să nu înțeleagă în special doamna Birchall la ce mă refer...”. 

(w670)

”Dar ce aveți cu mine?” a întrebat Ana Birchall. 

”Numai gânduri bune” a răspuns Victor Ponta, care a continuat: ”Eu vreau să mă refer la România. Am văzut alalteri meciul de fotbal Steaua-Dinamo și ieri am văzut Real Madrid cu Atletico Madrid, nu suntem în aceeași ligă, vă rog să mă credeți. Și să strigi tot timpul că vrei să fii într-o ligă în care nu te califici este cea mai mare greșeală pe care poți s-o faci în loc să spui că vrem în Europa, să stabiliți un program prin care în următorii 10 ani să ne ajutați pe bune, ca-n următorii 10 ani să jucăm și noi ca Real Madrid. Adică, stabiliți o chestie clară pentru Schengen- `bă, dacă faceți asta, sunteți în Schengen`-, stabiliți un program pentru euro- `suntem în liga a doua, dar ne vom pregăti atât de bine, cu sprijinul dvs. încât ne vom califica în liga întâi peste 5, peste 7 ani`-, altfel dacă tot strigăm că vrem în liga întâi, părerea mea este că după alegerile din Franța din săptămâna aceasta și alegerile din Germania din toamnă, or să se facă ligile și noi o să fim cei mai frustrați și mai supărați că de ce nu jucăm cu Real Madrid, în loc să le explicăm celor din România că trebuie să ne pregătim, să negociem impactul de pregătire și că locul nostru astăzi este aici și, dacă vrem să fim în liga întâi, trebuie să facem următoarele lucruri. Altfel, totul va rămâne cu România care trebuie primită în liga întâi, dar nu e primită, cine e de vină, Europa e de vină și totul duce la multă frustrare pe plan național.”. 

Fostul premier a precizat că este părerea sa personală. 

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat că ”eu o să apăr munca echipei mele și o să informez conducerea celor două Comisii pentru Afaceri Europene, pentru că noi chiar am făcut treabă bună și am recuperat foarte mult, vă spuneam că am identificat soluția pentru sediul din Bruxelles.”

Victor Ponta a subliniat că ”e vorba de 1.600 de evenimente care trebuie organizate de România și noi încă nu ne-am lămurit între noi, care cine ce face și e o tradiție mai veche. Sistemul e greșit și nu dă nimeni răspuns la aceste probleme politice”. 

Fostul premier Victor Ponta a făcut declarațiile la dezbaterea publică cu tema ”Președinția română a Consiliului UE 2019 – Împreună pentru consolidarea proiectului european”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel