Ponta și Antonescu, scandal pe tema Kosovo. Ce spun doi foști miniștri de Externe

Președintele Senatului, Crin Antonescu,  crede că premierul Victor Ponta a greșit când a vorbit despre recunoașterea statului Kosovo și când a dat garanții în acest sens. În Uniunea Europeană au rămas cinci țări care nu recunosc independența Kosovo: România, Spania, Grecia, Slovacia, Cipru. Ponta a declarat recent, într-un interviu, că după 2015 Bucureștiul își va schimba actuala poziție și se va ralia majorității.

”Există mai multe detalii legate de asta. Ponta probabil că nu a fost foarte atent la comunicare, în sensul că domnia sa, cel puţin aşa am înţeles, a dat garanţii că se va recunoaşte Kosovo, dar să plece Băsescu odată. Nu putea, nu era în măsură să dea aceste garanţii, pentru că nu prim-ministrul hotărăşte ce state se recunosc sau nu”, a declarat liberalu, joi, la Slatina, potrivit Mediafax.

”Probabil că domnul Ponta a avut în vedere discuţii care deja au început, au fost nişte consultări şi discuţii oficiale, chiar în Guvern, Comisia de politica externă din Parlament, preşedinţii celor două Camere, în legătură cu acest subiect şi asta pot să vă spun, există elemente noi”, a adăugat el.

Aflat la Bruxelles, la reuniunea socialiștilor europeni, premierul Victor Ponta a replicat că o astfel de decizie se ia în Parlament, acolo unde s-a discutat și în trecut pe această temă, și unde Crin Antonescu a fost de acord cu recunoașterea provinciei Kosovo.

”Ponta nu are de unde să știe ce va face președintele României”

Crin Antonescu a amintit că România s-a pronunțat în trecut, alături de celelalte patru țări, în defavoarea recunoașterii Kosovo.

”Numai că, de atunci lucrurile au evoluat, şi nu ai cum să nu discuţi sau să rediscuţi aceste chestiuni, când însuşi Guvernul sârb mută în această chestiune destul de semnificativ. Sigur, nu recunoaşte Belgradul independenţa statului Kosovo, dar stabileşte nişte contacte stabile, o comisie bilaterală, sunt elemente care vor fi luate în calcul. Dar ce va face în această chestiune preşedintele României, nu poate să ştie domnul Ponta în acest moment, cu siguranţă”, a mai spus Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, după întâlnirea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, că România nu își va schimba poziția față de Kosovo anul viitor, ”dar din 2015 cred că România va fi alături de toate țările europene”.

România, în lotul celor cinci care spun ”NU”

Consiliul European a recomandat în aprilie tuturor țărilor membre UE să recunoască independența Kosovo. La acel moment, Kosovo și Pristina ajunseseră la un acord cu privire la viitorul provinciei, iar Comisia Europeană dădea verde Serbiei să înceapă discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Președintele Traian Băsescu spunea anul acesta, la o întâlnire cu ambasadorii români, că potrivit Constituției, președintele țării hotărăște recunoașterea unui stat.

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, susține poziția lui Victor Ponta, și spune că o împotrivire în dosarul Kosovo ar fi ”lipsă de realism politic”. Pe de altă parte, un alt fost șef al diplomației române, Petre Roman, declara pe 5 iunie, într-un interviu acordat RFI, că România ar trebui să-și mențină poziția de nerecunoaștere a Kosovo și să evalueze în continuare motivele și precauțiile pentru care Parlamentul nostru nu a luat o decizie contrară în trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel