Ponta, replică pentru Băsescu, privind CNE: Cel care vorbeşte a rămas în urmă

Premierul Victor Ponta precizează că chinezii pot produce exact aceeaşi tehnologie care este la centrala nuclearo-electrică (CNE) de la Cernavodă, iar "cel care vorbeşte contrariul a rămas în urmă", în replică la afirmațiile recente ale președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora România şi China au tehnologii diferite în domeniu.

"Eu refuz să abandonăm grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă, cum probabil ne sugerează alţii. Povestea aia că chinezii nu pot sper că s-a lămurit, chinezii au tehnologie, au parteneriat cu CANDU din 2009 şi vin săptămâna viitoare, pot să producă exact tehnologia care este la Cernavodă", a declarat Ponta, citează Mediafax.

Potrivit premierului, alte declaraţii contrare acestei idei reprezintă dezinformări, iar "cel care vorbeşte a rămas în urmă".

Referitor la turneul asiatic întreprins recent de premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a fost "catastrofal ca imagine şi eficienţă", iar în legătură cu propunerea avansată chinezilor de a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a susținut că prim-ministrul ar fi trebuit să știe înainte că România şi China au tehnologii diferite.

"Te duci în China. «Vrem să ne faceţi reactoare». Măi omule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească, ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. China dacă ţi le-ar face, deşi nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi ne construiesc reactorul 3 şi 4. Suntem dependenţi de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogăţit, iar a produce uraniu îmbogăţit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem", a argumentat Băsescu.

Anterior, premierul Ponta anunţase că reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă.

Construcția celor cinci reactoare tip CANDU 600 de la Cernavodă au fost prevăzute în planul inițial al centralei, ce datează de la începutul anilor 1980. Deși construcţia a fost începută simultan la cele cinci unităţi, strategia a fost schimbată la începutul anilor '90 pentru ca unităţile să se finalizeze pe rând. Finalizată în 1996, Unitatea 1 are o putere electrica instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh, în timp ce Unitatea 2 a intrat în exploatare comercială în 2007.

Pentru Unitatea 3 de la CNE Cernavodă, lucrările de construcţii civile nucleare şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52%, în prezent, iar lucrările de construcţii hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare, în proporţie de 49%. Pentru Unitatea 4, construcţiile civile sunt realizate în proporţie de doar 15%.

Potrivit studiului comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent, punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel