Ponta, răspuns ferm pentru UDMR, privind autonomia pe criterii etnice

Premierul Victor Ponta, invitat luni seară la emisiunea Subiectiv de la Antena 3, a arătat care este poziția PSD față de autonomia pe criterii etnice susținută de reprezentanții UDMR, apreciind, totodată, că declaraţiile recente ale liderilor UDMR pe această temă au fost "mai mult de campanie".

Întrebat de către realizatorul emisiunii Răzvan Dumitrescu dacă se va renunţa la alianţa cu UDMR în urma declaraţiilor pe tema autonomiei pe criterii etnice ale oficialilor din UDMR, premeirul Victor Ponta a răspuns: "Există un singur angajament foarte ferm pe care l-am avut dintotdeauna şi îl avem şi acum, când suntem aliaţi cu cei de la UDMR, şi anume că nu vom fi niciodată de acord cu autonomia pe criterii etnice. Autonomie înseamnă dezvoltarea structurilor locale pe criterii economice, sociale, culturale, niciodată pe criterii etnice. Din punctul ăsta de vedere, subiectul pentru noi este închis. Pe de altă parte, ştiu foarte bine că UDMR sau toate mişcările minorităţii maghiare au susţinut şi susţin o idee de autonomie care nu este funcţională nici în alte ţări", citează Mediafax.

În opinia prim-ministrului, menţinerea unei relaţii de colaborare cu UDMR este o soluţie mult mai bună decât a-i radicaliza pe membrii Uniunii şi a-i face să se simtă cu adevărat persecutaţi.

Cât despre declarațiile recente ale liderilor UDMR pe tema autonomiei, premierul Ponta consideră că acestea erau "mai mult de campanie", arătând, de asemenea, că cele două județe cu populație predominant maghiară,  Harghita şi Covasna, primesc mai mult de la bugetul central decât contribuie, ca şi majoritatea altor judeţe, ele fiind dependente practic de o reîmpărţire a veniturilor publice.

"Asta este o realitate pe care o ştiu foarte bine liderii politici", a precizat premierul Ponta.

Cu ocazia lansării candidaţilor Uniunii în campania pentru alegerile europarlamentare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul României, a declarat că Tirolul de Sud şi Catalonia trebuie "aduse în Ardeal", îndemnând, totodată, maghiarii să meargă la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel