Ponta: Nu trăiesc o poveste de dragoste cu Băsescu, însă coabitarea e posibilă

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu cotidianului francez Le Figaro, publicat marți în ediția online. Șeful Executivului spune că o coabitare cu președintele Traian Băsescu este posibilă, iar declanșarea unei noi proceduri de suspendare este improbabilă.

În contextul în care președintele român Traian Băsescu nu a fost destituit prin referendumul din 29 iulie, premierul Victor Ponta susţine acum armistiţiul între lideri, scrie Le Figaro, citat de Agerpres. Prim-ministrul României este sigur că va obține victoria în alegerile parlamentare din decembrie și punctează reușitele guvernului său pe plan economic.

Le Figaro: Cine va reprezenta România la Consiliul European extraordinar care va avea loc peste zece zile? Dumneavoastră sau președintele Băsescu?

Victor Ponta: Nu știe nimeni. Dacă președintele dorește acest lucru, el va merge. În cazul în care se bazează pe mine, îmi va acorda mandatul de reprezentare. Cel puţin, în legătură cu asta suntem de acord. Este o chestiune de câteva zile și se va rezolva fără lacrimi.

Le Figaro: Ați avut o întâlnire cu președintele pentru prima dată acum o săptămână, la o jumătate de an după ce aţi fost desemnat să conduceți guvernul. A fost o vizită utilă?

Victor Ponta: Este surprinzător, dar s-a derulat foarte bine. În 90 de minute, ne-am pus de acord pe marginea a patru dosare fierbinţi: acordul financiar care urmează a fi discutat cu Fondul Monetar Internațional, o restructurare a distribuirii fondurilor europene, reforma administrativă și bugetul pe 2013.

Coabitarea cu președintele

Le Figaro: Dumneavoastră și aliaţii liberali aţi încercat să scăpați de Traian Băsescu...

Victor Ponta: Exact!

Le Figaro: Însă demersul nu a dat roade, deci va rămâne președinte până în 2014. Veţi mai încerca să-l demiteți?

Victor Ponta: Nu, nu cred. Ultimele luni au arătat că este posibilă coabitarea. Nu trăim o poveste de dragoste, dar testul din vară ne-a schimbat pe amândoi, întrucât am pierdut amândoi. Președintele și-a pierdut majoritatea, în timp ce eu nu am reușit să-l fac să plece. Scrutinul legislativ din decembrie va clarifica însă situaţia, desemnând adevăratul câștigător.

Le Figaro: Apropierea alegerilor v-a făcut să gândiți mai raţional? Considerați că ați mers prea departe?

Victor Ponta: Nu. Nouă români din zece sunt împotriva lui Băsescu. Dar România are nevoie de stabilitate, trebuie să se îndrepte către viitor, nu să facă reglări de conturi. Mă dedic acestui scop.

Le Figaro: Adevăratul perdant a fost România?

Victor Ponta: Nimeni nu apreciază crizele politice, cu atât mai puțin mediile de afaceri. Criza a trecut acum, iar investitorii trebuie să se bazeze pe o echipă stabilă. Guvernul meu a menţinut prezenţa României pe piața internaţională, a redus deficitul bugetar la jumătate, creșterea economică așteptată pe 2013 ajunge la 2,2%, iar marii investitori străini revin în țară.

Fondurile europene și problema romilor

Le Figaro: Totuși, Bruxelles-ul a suspendat o parte din fondurile destinate României, Curtea de Conturi a Uniunii Europene denunţă corupţia...

Victor Ponta: Am redus deja conflictele de interese și am sporit transparenţa procedurilor. România are de recuperat din întârziere. Fondurile europene finanţează peste jumătate din șantierele de infrastructură din ţară.

Le Figaro: Problema romilor continuă să fie un măr al discordiei cu Parisul. Cum abordaţi acest lucru?

Victor Ponta: Sunt pragmatic. Am încetat să dăm vina pe partenerii noștri europeni pentru o problemă care este a ţării. Sunt de acord cu Manuel Valls (ministrul francez de Interne - n.red.): adevărata soluţie este să integrăm romii în România, cu ajutorul Franţei și al Europei. Pe plan intern, încercăm să asociem organizațiile neguvernamentale la definirea proiectelor. Este o altă formă de a-i integra pe romi în comunitatea naţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel