Ponta, discuții cu Băsescu și Iohannis: premierul, solicitare pentru Consiliul European

băsescu ponta dc
băsescu ponta dc

Premierul Victor Ponta a declarat că bugetul pe 2015 convenit cu Troica (FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană) nu include și creșterea cheltuielilor pentru apărare, guvernul sperând să obțină o derogare pentru alocarea a încă 0,3% din PIB la Consiliul European.

Șeful Guvernului a precizat că a vorbit cu președintele Traian Băsescu și intenționează să discute și cu președintele ales, Klaus Iohannis, pentru că România poate primi o derogare doar la Consiliul European, acolo unde șeful Guvernului merge doar cu mandat.

"Cei 0,3% din PIB în plus pentru cheltuieli militare care au fost agreați de principiu nu sunt incluși aici, reprezentatul CE nu a avut mandat. Am avut o discuție cu președintele în funcție, voi avea una cu președintele ales, decizia de a primi o derogare se poate lua doar în CoE. Fie la Consiliul din 8-19 decembrie, fie la cel viitor, România va reveni cu această solicitare. Suntem la granița unor conflicte deocamdată înghețate. Avem niște obligații pe care ni le-am asumat la summit-ul NATO (din Țara Galilor - n.r) și sperăm ca în CoE România să obțină", a declarat Ponta, la capătul negocierilor cu Troica, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Țările aliate au convenit la summit-ul NATO din 4-5 septembrie, organizat în Țara Galilor, să aloce minim 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare, în contextul crizei ucrainene și relațiilor tensionate cu Rusia.

Într-un interviu acordat vineri la obiectiv.info, Ponta a spus că Executivul european nu acceptă sporirea cheltuielilor pentru Apărare cu 0,3%.

"Mai vrem ca Romania să își poată mări cheltuielile de apărare, Comisia Europeana a zis 'știu ce ați discutat la NATO, dar noi nu suntem de acord", a declarat Ponta.

Iohannis: Vom apăra integritatea teritorială a R. Moldova. Băsescu: Nu apărăm militar R. Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel