Ponta, din culisele dineului de la Berlin: Am discutat cu dosarele pe masă

ponta_culise
ponta_culise

Premierul Victor Ponta, invitat duminică seară la România TV, a vorbit în debutul emisiunii despre dineul oficial de la Berlin, de la începutul acestei săptămâni, despre discuțiile avute cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. În răspunsurile oferite Paulei Rusu și analistului politic Bogdan Chirieac, prim-ministrul a punctat că mesajul întrevederii a fost unul de respect și prietenie pentru România, însă, deși nu poate să se considere un prieten al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei este un om pragmatic și rațional în ceea ce face.

Despre discuţia tête-à-tête pe care Victor Ponta a avut-o luni seară cu Angela Merkel, la Berlin, pe terasa Cancelariei, premierul a precizat că a fost vorba despre o discuție care a durat 20-25 minute, în care cei doi oficiali au convenit asupra subiectelor aflate în discuţie, detaliile fiind stabilite ulterior, împreună cu consilierii lor.

"Acest dineu a fost o discuție între d-na Merkel, eu ca invitat, împreună cu patru consilieri, cu dosarele pe masă. Este un workers diner. Au fost două ore și jumătate", a explicat premierul.

Despre fotografia care a surprins tête-à-tête cancelarului Germaniei cu premierul României, Victor Ponta a precizat că potrivit obiceiului d-nei Merkel a fost invitat "pe terasă unde, de fapt  se spun și se decid lucrurile cele mai importante, după care la masa cu consilierii se pun în practică. Este un mod de lucru în sistemul European, pe care premierii europeni îl aplică din ce în ce mai des. A fost înainte de workers diner. Am discutat lucrurile cele mai importante".

Primul-ministru a susţinut că vizita sa la Berlin a arătat că relaţiile româno-germane sunt strânse şi cordiale. "Mesajul a fost unul de respect şi prietenie, nu pentru mine personal, ci pentru România", a spus premierul. El a precizat că acest lucru este demonstrat şi de declaraţiile făcute de către Philipp Missfelder, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CDU, partidul de guvernământ din Germania, referitor la rezultatele vizitei. "Dacă n-ar fi fost un punct de vedere agreat, mă îndoiesc că purtătorul de cuvânt al CDU vorbeşte neîntrebat", a spus Ponta.

Pot să-i numesc prieteni pe premierul Poloniei, al Slovaciei și pe cancelarul Austriei

Victor Ponta a fost întrebat dacă se consideră un prieten al cancelarului german sau dacă a simțit prietenie din partea cancelarului Germaniei. "Sunt premieri în Europa pe care nu m-aș feri deloc să-i numesc prieteni: e prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, cancelarul Austriei sau premierul Slovaciei, a răspuns Ponta. Nu pot să spun același lucru despre Angela Merkel, însă ea este un om foarte pragmatic şi foarte raţional în ceea ce face și nu știu dacă are prieteni sau neprieteni în România, dar în mod sigur vede vede relaţiile româno-germane într-un mod extrem de raţional. Faptul că am discutat în viitor, care va fi poziția României sau care e poziția Germaniei, înseamnă că m-a considerat un partener de discuție".

Angela Merkel: mai e posibilă o nouă criză în România?

Întrebat dacă s-a discutat despre evenimentele din vara anului 2012, premierul Ponta a precizat că Angela Merkel s-a interesat dacă este posibilă o nouă criză politică majoră în România. "Am spus că nu. Eu nu cred că lucrurile mai pot evolua către o criză politică, până la alegerile prezidențiale. Câtă vreme preşedintele ţării nu mai intervine direct și neconstituţional în activitatea Guvernului, nu văd să mai apară o criză politică", a mai spus Victor Ponta, care nu vede în referendumul de anul acesta, privind revizuirea Constituției, o nouă criză politică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel