Ponta arată de ce vrea demisia lui Opriș de la STS, deși raportul Guvernului nu-i găsește vreo vină

ponta opris
ponta opris

Premierul Victor Ponta a reiterat, joi seara, la România Tv, că una dintre instituțiile vinovate de eșecul misiunii de căutare și salvare din Apuseni este Serviciul de Telecomunicații Speciale. Premierul cere în CSAT demiterea șefului STS, generalul Marcel Opriș, pentru că Serviciul pe care îl conduce nu a găsit locul de unde s-au făcut apelurile la 112 în seara de luni. În raportul guvernului, alcătuit sub tutela vicepremierului Gabriel Oprea, nu se face vreo mențiune despre activitatea STS, ROMATSA fiind identificat drept principal responsabil al fiascoului din zona Beliș - Scărișoara, unde doi oameni au murit în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni.

”Acum este din ce în ce mai clar că, după producerea accidentului, instituțiile care aveau atribuții nu au acționat corespunzător: ROMATSA, STS, și, după aceea, din punctul de vedere tehnic, și al meu, cel mai puțin ISU”, a declarat premierul.

”În mod sigur vom solicita în baza legii o treime din membrii CSAT, iar eu sunt chiar vicepreședinte - STS nu este în subordinea Guvernului, este a CSAT-ului - un raport care să explice eșecul activității de identificare - nu a epavei, atenție! Aparatul trebuia să fie tot timpul urmărit și identificat de către ROMATSA. Și tocmai din acest motiv la ROMATSA s-au luat măsurile de înlocuire. E vorba despre identificarea locului de unde s-a făcut apelul la 112. Pentru că, dacă, Doamne ferește, ar fi decedat toți 7, nu avea cine să sune și nu mai erau telefoane. Însă, din fericire, 5 dintre pasageri au scăpat cu viață. Și în secunda în care s-a făcut apelul la 112 - 112 este un serviciu gestionat de către STS - în mod sigur și în mod normal, identificare locului exact, nu trimiterea celor de la ISU și de la alte trupe la km distanță trebuia făcută mult, mult mai repede”, a adăugat Ponta.

STS, a explicat, marți seara, că rolul structurii de telecomunicații este de a prelua coordonatele primite de la celula operatorului de telefonie mobilă și de a le transmite mai departe serviciilor de intervenții. STS nu interpretează datele, nu face hărțile, iar suprafața foarte mare a arealului de căutare se datorează amplasării dispersate a celulelor operatorului de telefonie mobilă, a mai arătat Fulea. STS a adăugat că “arondarea la centrele 112 se face de către operator în funcție de poziționarea geografică”.

Prim-ministrul a punctat, referitor la instituțiile implicate în misiunea de căutare, că ”așteptăm asumarea responsabilității”.

”Eu v-am explicat în baza a ceea ce au zis specialiștii vicepremierului și, mai departe, nouă, în Guvern. Aeronava trebuie monitorizată și identificată de către ROMATSA, iar apelurile la 112 și locurile în care se află un om din această țară, în munte, la mare, într-un oraș sau într-un sat care sună la 112, este obligația legală și, de altfel, singura instituție care are capacitatea tehnică să facă acest lucru, este STS”, a încheiat șeful Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel