Pompa de insulină și un dispozitiv pentru epileptici, aprobate de Guvern

[] []

13 sep 2018 / 16:45
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS, în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control a nivelului glicemiei. Este vorba de mult-așteptatele pompe de insulină, de senzorii pentru glicemie. Guvernul a aprobat și un dispozitiv pentru epilepticii cu rezistență la tratamentul clasic!

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 13 septembrie, o Hotărâre de Guvern care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), la propunerea Ministerului Sănătății.

Conform noului act normativ, structura Programului național de diabet va cuprinde de acum două subprograme distincte, astfel: Subprogramul de diabet zaharat tip 1 și Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat: tipuri specifice şi diabet gestațaional.

Pompe de insulinăpentru 3.500 de copii

De asemenea, Hotărârea reglementeză cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1.

Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora. Se estimează că, printre beneficiarii acestor dispozitive sunt și 3.600 de copii, arată responsabili din Ministerul Sănătății.

Pacienții vor avea acces la ele după ce se elaborează criteriile

Controlul optim al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat. Cu toate acestea, Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive doar după ce comisia de specialitate a Ministerului Sănătății va elabora criteriile medicale. 

„În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Dispozitiv medical nou pentru epileptici

De asemenea, prin actul normativ aprobat de Guvern, a fost introdus și un nou dispozitiv medical în Subprogramul de diagnostic şi tratament al epilepsiei rezistente la tratamentul medicamentos, parte integrantă a Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă. Este vorba despre dispozitivul de stimulare cerebrală profundă ce va fi acordat bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos.

„Prin introducerea acestui dispozitiv, pacienții cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos au la dispoziție toate cele trei proceduri disponibile în practică medicală. În acest fel, cazurile care până acum necesitau tratament în străinătate, vor putea fi rezolvate în țară", a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26