Polonia cumpără gaze din SUA pentru a-și reduce dependența de importurile rusești

Mihai Ciobanu / 01 sep 2019 / 18:20 Salveaza PDF Comentarii
Gaze naturale
Descriere foto: Gaze naturale

Statele Unite, Polonia și Ucraina au convenit să consolideze cooperarea în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze, într-o regiune care se bazează în continuare pe Rusia, informează Reuters.

"Ajutăm Polonia să-și reducă dependența de gazul rusesc", a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry, la o conferință de presă la Varșovia, după întâlnirea cu oficiali din Polonia și Ucraina.

Oficialul guvernului polonez responsabil pentru infrastructura energetică, Piotr Naimski, a declarat că Polonia, care și-a crescut achizițiile de gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite în ultimii ani, ar putea trimite 6 miliarde de metri cubi de gaz în Ucraina începând cu 2021, comparativ cu capacitatea actuală, de 1,5 miliarde mc, relatează Mediafax.

"Vom depune toate eforturile pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz în Ucraina, care acum depinde complet de livrările rusești", a spus Naimski la aceeași conferință.

Perry, Naimski și Oleksandr Danylyuk, Secretarul național pentru securitate din Ucraina, au semnat un memorandum de înțelegere pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze în regiune prin intermediul aprovizionării cu LNG din SUA prin infrastructura Poloniei și Ucrainei, care încă trebuie extinsă.

Donald Trump și-a anulat călătoria la Varșovia

 

Administrația președintelui Donald Trump, care și-a anulat călătoria la Varșovia la începutul acestei săptămâni, încearcă să stimuleze exporturile de petrol și gaze către aliați și parteneri comerciali. SUA încearcă să ofere Europei surse alternative de gaz la importurile din Rusia, care sunt în general mai ieftine decât LNG din Statele Unite. Pe de altă parte, Rusia a oprit uneori livrările către Ucraina și părți ale Europei în timpul disputelor privind prețurile.

Mai mult de o treime din exporturile de gaze din Rusia către Uniunea Europeană traversează Ucraina, care în mod tradițional utilizează o parte din gazul pompat pentru propriile nevoi. Însă acordul de tranzit urmează să expire în ianuarie, iar autoritățile energetice ucrainene sunt îngrijorate de faptul că Moscova ar putea opri aprovizionarea cu gaze prin Ucraina, lăsând unele regiuni ucrainene fără gaz pe timp de iarnă.

De asemenea, Polonia, care este văzută ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în Europa, cumpără încă cea mai mare parte a gazului pe care îl consumă din Rusia, dar a luat măsuri pentru a reduce această dependență după 2022, când acordul său pe termen lung privind aprovizionarea cu gaz de la Gazprom expiră.

Importurile poloneze de LNG, inclusiv din SUA, prin terminalul Swinoujscie de la Marea Baltică au crescut în ultimii ani ca parte a unui plan mai larg de reducere a dependenței. La începutul acestei săptămâni, compania de stat PGNiG din Polonia a anunțat că a cumpărat un transport de gaz natural lichefiat din SUA pe care l-a vândut Ucrainei.


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27