EXCLUSIV  Polițiștii, apel public după cazul de la Floreasca. Ciocan: Este ABSURD!

Mircea Beuran
Mircea Beuran

Christian Ciocan a făcut un apel public cu privire la cercetarea actelor medicale de către polițiști, pentru prevenirea unor abuzuri, chiar involuntare, sănătatea fiind unul dintre domeniile vitale ale statului. 

Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (F.S.D.P.R), a afirmat, pentru DCNews, cu privire la situația în care este implicat chirurgul de la Spitalul Floreasca, Mircea Beuran, că ”orice situație trebuie cercetată pentru aflarea adevărului, recuperarea prejudiciului, tragerea la răspundere, potrivit legii, dar Federația precizează că, deși polițiștii au competență prin lege, cunoștințele lor în diferite domenii sunt limitate.

Christian Ciocan subliniază că polițiștii nu au cunoștințe medicale similare unui medic care urmează cursurile Facultății de Medicină timp de șase ani, urmați de specializări, cum nu au cunoștințe specifice pentru alte domenii. 

”De aceea, pentru evitarea abuzurilor, este necesar ca experții în domeniile respective să contribuie, alături de polițiști, la clarificarea acelor stări de fapt” a precizat purtătorul de cuvânt FSDRP. 

Polițiștii nu sunt specialiști în chirurgie

 

Cu privire la evenimentul tragic produs în Spitalul Floreasca, Christian Ciocan, în numele Federației, solicită respectarea literii legii și consideră că ”numai experții în domeniu sunt cei care trebuie să furnizeze polițiștilor punctul de vedere specializat în această situație”. 

În școlile de poliție, noțiunile sunt de medicină legală generală, conform lui Christian Ciocan, ceea ce arată că polițiștii nu sunt specialiști în acest domeniu. ”Este absurd să crezi că un polițist poate să cunoască toate specializările medicale” a afirmat Christian Ciocan, subliniind că sunt necesare opiniile experților. ”Federația solicită imperativ pentru respectarea principiilor statului de drept, respectarea demnității umane și a drepturilor omului” în acest context. 

”Federația solicită, dacă nu există protocoale, să se întocmească protocoale cu instituții de a căror expertiză polițiștii să țină cont, pentru că ei nu pot face mai mult decât sunt învestiți prin lege” a subliniat Christian Ciocan. 

Birou de vătămări corporale din culpă

 

La începutul lui 2019, Poliția Capitalei, prin reorganizare, a înființat, în Serviciul Omoruri, mai multe birouri specializate. Un birou era de vătămări corporale din culpă. Motivul invocat era că ”Secţiile de poliţie primesc sesizări, iar numărul acestora este în creştere cu privire la calitatea activităţilor profesionale în diferite domenii, fie că vorbim de accidente de muncă, de o îngrijire greşită a unui bolnav. Aceste lucruri sunt reclamate şi prezintă particularităţi care ţin de modul cum s-a desfăşurat acea profesie în cazul accidentelor de muncă sau modul cum s-a desfăşurat actul medical în cazul vătămărilor corporale din culpă produse ca urmare a neglijenţe medicale”. 

Christian Ciocan a menționat, pentru DCNews, despre o discuție cu privire la un birou de culpe medicale. ”Știm că au solicitat și au motivat- formarea biroului n.r. - pentru a înțelege mai bine termenii medicali, dar nu știm să aibă specialiști medici” a precizat purtătorul de cuvânt al Federației. Totodată, la acea vreme, Federația a solicitat din punct de vedere financiar, impactul, însă termenul legal de răspuns a fost cu mult depășit. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy