Polițisti, acces proprietăți private. MAI, precizări

 Acordarea permisiunii poliţistului de a intra pe o proprietate privată pentru a îndepărta un pericol iminent nu reprezintă dublă reglementare, ci prin această propunere se detaliază şi completează cadrul juridic general ce permite poliţistului să pătrundă într-o locuinţă, se precizează într-o postare pe Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI). 

"De câteva săptămâni, un lider de sindicat insistă să convingă opinia publică şi poliţiştii că pachetul legislativ propus de MAI pentru întărirea autorităţii este o diversiune care conţine suprapuneri legislative. (...) S-a spus că: acordarea permisiunii poliţistului de a intra pe o proprietate privată pentru a îndepărta un pericol iminent reprezintă dublă reglementare pentru că prevederea există deja în Codul penal, articolul 20 (poliţistul acţionează în stare de necesitate)", se arată în postarea MAI, care oferă explicaţii în acest sens. 

"În noua propunere sunt indicate, expres în lege, situaţiile în care poliţistul poate interveni pe o proprietate privată, lucru solicitat inclusiv de angajaţii MAI care lucrează în stradă", se arată în postare. 

Potrivit sursei citate, din discuţiile cu poliţiştii şi din cazuistica înregistrată până în prezent a rezultat nevoia unei astfel de reglementări explicite pentru a se evita, pe viitor, posibile interpretări atât din partea poliţistului, cât şi din partea cetăţeanului pe a cărui proprietate se acţionează. 

"Astfel de interpretări pot conduce fie la acuzaţii de abuz, fie la reţinerea ori teama poliţistului de a interveni. Legalitatea conduitei poliţistului va putea fi verificată şi evaluată prin raportare la aceste prevederi pe care noi le propunem", se menţionează în postare. 

Concret, se vor clarifica în lege următoarele situaţii când se poate intra pe o proprietate privată: pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol; pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană decedată; pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu; pentru a prinde autorul unui act terorist, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel