Polenul de albine, beneficii nebănuite

Polenul de albine este un amestec de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții. Este bogat în substanțe nutritive, aminoacizi, vitamine, lipide și alte peste 250 de substanțe active. Iată la ce sunt bune acestea.

Albinele colectează polenul din plante și îl transportă în stup, unde este îl depozitează și va fi folosit ca hrană pentru colonie. Este bogat în substanțe nutritive, aminoacizi, vitamine, lipide și alte peste 250 de substanțe active. Pentru asta Ministerul Sănătății din Germania, spre exemplu, în recunoaște ca medicament.

Multe studii au examinat beneficiile pe care polenul colectat de albine le are asupra sănătății și toate au arătat rezultate promițătoare. Iată cele mai importante beneficii pe care le aduce sănătății umane:

1. Este foarte nutritiv

Polenul de albine conține peste 250 de substanțe active, inclusiv proteine, carbohidrați, pigmenți (clorofilă și carotenoide), lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți. Ca procent, o granulă de polen conține:

Carbohidrați: 40%

Proteine: 35%

Apă: 4–10%

Grăsimi: 5%

Alte substanțe: 5–15%

Această ultimă categorie include vitamine, minerale, antibiotice naturale și antioxidanți.

Totuși, valoarea nutritivă a polenului depinde de tipul de plante de la care a fost colectat și de sezon.

Spre exemplu, un studiu a arătat că polenul clectat de la conifere conține 7% proteine, în timp ce polenul colectat de la flori, care conține 35% proteine.

2. Este un bun antioxidant

Polenul de albine conține o verietate de antioxidanți, printre care flavonoide și carotenoide, quercetină, kaempferol, glutation, luteolină, apigenină, crizină, galangină.

Antioxidanții protejează organismul în fața moleculelor potențial periculoase numite radicali liberi. Distrugerile provocate de aceștia sunt legate de apariția unor boli precum cancer și diabet de tip2.

De asemenea, antioxidanții din polen au și efect antiinflamator, putând reduce inflamațiile cronice și combătând creșterea și răspândirea tumorilor.

3. Reduce colesterolul și riscul de apariție a bolilor cardiace

Bolile de inimă sunt ucigașul nr.1 la nivel mondial. Niveluri ridicate de colesterol și de lipide în sânge sunt considerate factori principale de apariție a acestor boli. Or, polenul de albine scade nivelul colesterolului în sânge, în mod special nivelul colesterolului „rău" LDL.

La persoanele cu miopie cauzată de arterele înfundate, suplimentele de polen de albine au redus nivelul de colesterol din sânge, ceea ce a dus la creșterea câmpului vizual al acestora, arată un studiu.

În plus, antioxidanții din polenul albinelor pot proteja lipidele de oxidare. Când lipidele se oxidează, ele se pot aglomera, restrângând vasele de sânge și crescând riscul bolilor cardiace.

De asemenea, afectează și ficatul. Acesta este un organ vital care descompune și elimină toxinele din sânge. Or, studii realizate pe animale au arătat că polenul de albine îmbunătățete capacitatea de detoxifiere a organismului.

4. Conține compuși cu proprietăți antiinflamatorii

Poleul de albine e folosit, tradițional, pentru reducerea inflamațiilor și a umflăturilor. Iar efectele sale antiinflamatorii sunt comparabile cu cele ale unor medicamente nonsteroidiene, precum fenilbutazona, indometacinul, analginul sau naproxenul.

Practic în grăunțele de polen se află substanțe naturale care reduc inflamațiile și umflturile, printre care se numără quercetina, care reduce producția de acizi grași inflamatori omega 6 cum e acidul arahidonic.

5. Îmbunătățește activitatea sistemului imunitar și ucide bacteriile

Polenul de albine ajută sistemul imunitar, ajutându-ne să evitm bolile sau reacțiile nedorite.

Un studiu, spre exemplu, arată că polenul de albine reduce semnificativ activarea celulor mastocite. Acestea, când sunt activate, eliberează chimicale care declanșează reacțiile alergice.

Alte studii au confirmat că polenul de albine are și puternice efecte antimicrobiene. Spre exemplu, te ajută să combați bacterii periculoase precum E. Coli, salmonella, pseudomonas aeruginosa și poate fi util și în tratamentul contra infecțiilor cu stafilococi.

6. Are proprietăți anti-cancer

Polenul de albine poate fi util la prevenirea apariției cancerului, care se declanșează atunci când celulele cancerigene proliferează anormal.

Mai multe teste au relevat că extracte din polenul de albine pot inhiba creșterea tumorală și stimulează apoptoza - moartea programată a celulelor - în cancerele de prostată, colon și leucemic.

Pe lângă asta, polenul colectat de la cistus (Cistus incanus L.) și salcie albă (Salix alba L.) poate avea proprietăți anti-estrogen, ceea ce ar putea reduce riscul de cancer mamar, de prostată și uterin.

Acelaeași compuși sunt benefici și pentru femeile aflate la menopauză, cărora le ameliorează simptome precum bufeuri, schimbarea stării de spirit, problemele de somn și transpirația abundentă din timpul nopții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel