PNL va desființa Secția pentru magistrați. PROMISIUNEA lui Orban

Orban
Orban

PNL va desființa Secția pentru magistrați dacă va ajunge la guvernare. Este promisiunea fermă făcută de Ludovic Orban.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că acţiunea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor împotriva fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi reprezintă o răzbunare politică, orchestrată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

"În ceea ce priveşte cazul fostului procuror general şi fost şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, considerăm că acţiunea declanşată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenţei, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfăşoară ancheta în cazul Laura Codruţa Kovesi este aceeaşi care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la şefia DNA, după ce ministrul Justiţiei a obţinut demiterea forţată a Laurei Codruţa Kovesi. Aşadar, există deja elemente care evidenţiază un serios conflict de interese în acest caz, cu atât mai mult cu cât în plenul CSM chiar Adina Florea a declarat: 'nu am fost niciodată un procuror independent'. Dacă în mod normal apartenenţa politică la PSD a membrilor familiei sale nu ar trebui să fie pusă în discuţie, prin conduita domniei sale, dar şi prin poziţiile publice exprimate de membri ai familiei domniei sale, demonstrează un partizanat politic evident", afirmă Orban, potrivit unui comunicat transmis.

În opinia sa, acţiunea declanşată de Secţia specială de anchetare a magistraţilor împotriva candidatului român la şefia Parchetului European este într-un moment deloc întâmplător.

"PSD-ALDE a înfiinţat o structură manevrată politic în interiorul sistemului de justiţie, cu scopul de a pune presiune asupra magistraţilor, de a-i intimida şi de a se răzbuna în momente critice pentru a-i da drept exemplu pe cei care îşi permit să desfăşoare anchete de mare corupţie ce îi pot viza pe mai marii zilei. Astăzi este străveziu faptul că tocmai în acest sens acţionează acest organism. Secţia specială a fost înfiinţată în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda poziţiilor critice exprimate în cadrul Comisiei parlamentare speciale care a dezbătut modificările aduse legilor Justiţiei, în ciuda criticilor asociaţiilor profesionale, ale Opoziţiei parlamentare şi ale societăţii civile", spune preşedintele PNL.

El aminteşte că, în sesizarea adresată Curţii Constituţionale, PNL a subliniat neconstituţionalitatea înfiinţării Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor şi că a obţinut sesizarea Comisiei de la Veneţia.

"Comisia de la Veneţia a exprimat serioase rezerve legate de înfiinţarea acestei secţii speciale, evidenţiind riscul de a deveni un instrument de presiune şi intimidare asupra judecătorilor şi procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018", precizează Orban.

Potrivit acestuia, prin raportul MCV din noiembrie 2018, Comisia Europeană a solicitat "suspendarea imediată" de la punerea în aplicare a modificărilor aduse legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, inclusiv a normelor privind înfiinţarea Secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.

Preşedintele PNL indică şi faptul că CE a cerut implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

"Având în vedere toate aceste poziţii exprimate de experţii europeni, Partidul Naţional Liberal îşi ia angajamentul de a desfiinţa Secţia specială de anchetare a magistraţilor, de a implementa toate recomandările formulate în privinţa sistemului de Justiţie, astfel încât România să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană", menţionează Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel