PNL, solicitare către Guvern: PSD ascunde în mod deliberat

Partidul Naţional Liberal a cerut premierului Mihai Tudose să prezinte pe 4 septembrie în Parlament date exacte despre situaţia economiei româneşti, dar şi la nivelul fiecărui minister. 

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că PNL doreşte ca această informare să fie publicată în Monitorul Oficial. Turcan a reamintit că ministerului Finanţelor i-au fost transmise deja două solicitări în vederea organizării unor dezbateri publice în Parlament, dar că acestea au fost respinse. 

"Nu a existat într-un guvern o lipsă mai mare de logică elementară şi de înţelegere a modului în care funcţionează economia românească. Ca urmare, solicităm Guvernului României să prezinte Parlamentului date exacte privind execuţia bugetară pe ministere, deficitul actualizat, inclusiv deficitul fondului de pensii, stadiul investiţiilor publice, pe capitole şi pe ministere. Considerăm că Guvernul ascunde date esenţiale şi, de asemenea, considerăm că domnii Dragnea, Tudose, Tăriceanu, prin incapacitatea şi iresponsabilitatea de care dau dovadă, conduc România spre o criză, exact ca în anul 2008-2009. Altfel nu se explică această goană furibundă pentru a stoarce mediul privat de ultimele resurse", a spus Turcan, potrivit Agerpres.

Raluca Turcan a declarat că actualul Guvern a "scăpat hăţurile", că situaţia economică este "ieşită complet din parametrii normali" şi că sunt ascunse date oficiale privind realitatea economică a României. 

"PNL consideră că Guvernul Tudose ascunde în mod deliberat date despre execuţia bugetară şi despre banii publici în general. Am văzut în ultima vreme foarte multe inepţii, inclusiv din gura premierului Tudose, care vorbea despre randament pentru Pilonul I, în condiţiile în care în Pilonul I se redistribuie, iar termenul de randament este asimilat acumulării. De asemenea, am văzut dând exemplu un sistem şi un pilon de pensii care este într-un grav deficit. Mai mult, este destul de greu pentru membrii cabinetului Tudose să înţeleagă: fondurile care administrează Pilonul II de pensii sunt tocmai fonduri care susţin Pilonul I, astfel încât statul să poată să plătească aceste pensii", a precizat ea. 

Turcan a mai apreciat că Guvernul îndreaptă România spre "un scenariu asemănător celui de criză". Ea a adăugat că situaţia actuală este una "paradoxală", caracterizată în acelaşi timp de creştere economică, deficit în creştere, stat care "jupoaie firmele private" şi investiţii publice "aproape de zero". 

Scenariu asemănător celui de criză

"Undeva lucrurile se fracturează, undeva lucrurile nu merg. Practic, nicio investiţie serioasă nu va rămâne după Guvernul PSD-ALDE şi după ce banii vor fi dispărut vor apărea domnii Tudose, Dragnea şi Tăriceanu spunând că altcineva este vinovat. E o piesă pe care am mai văzut-o. Situaţia este gravă şi tocmai lipsa unor informaţii credibile, clare, prezentate Parlamentului alimentează suspiciunile că România se îndreaptă spre o criză economică", a spus Raluca Turcan. 

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a apreciat că toţi cei care asistă la această situaţie fără să ia măsuri sunt la fel de vinovaţi, fie că e vorba de oameni politici, instituţii sau patronate. Ea a atras atenţia asupra legii răspunderii ministeriale, conform căreia "constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 2-12 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului (...) prezentarea cu rea credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României, cu privire la activitatea Guvernului". 

Totodată, refuzul nejustificat de a prezenta Parlamentului informaţiile şi documentele solicitate, în cadrul activităţii de informare a Legislativului, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel