PNL răbufnește la adresa PSD. Mesaj dur

PNL transmite un mesaj dur pentru PSD, după ce Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cere clarificări privind legea alegerilor parlamentare, în urma primirii a peste 50 de reclamații.


"PSD nu se dezice câtuși de puțin de comportamentul toxic pe care îl are de ani de zile și care l-a dus, de fiecare dată, la pierderea alegerilor. A permite unui cetățean condamnat, căruia i-a fost interzis prin sentință judecătorească dreptul de a fi ales, să candideze totuși la o funcție publică, înseamnă a nega efectiv ideea de justiție și stat de drept.

Recenta scrisoare a Avocatului Poporului în cazul Legii privind alegerile parlamentare ascunde, de fapt, petițiile anonime ale PSD inițiate de persoane apropiate partidului, dar fără notorietate. PSD pune presiune pe Avocatul Poporului în scopul atacării la Curtea Constituțională a legii, chiar dacă în mod rațional nu există vreun motiv pentru acest lucru", transmite PNL, în cadrul unui comunicat de presă.

PNL subliniază că Legea privind alegerile parlamentare prevede că nu pot candida la aceste alegeri „persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin lege" (art.2 alin.6 lit.c din L. 208/2015)". 

PSD să renunțe la încercările de a aduce pe liste condamnați, folosindu-se de Avocatului Poporului

Potrivit PNL, dispoziția legală întrunește toate criteriile de constituționalitate fiind aplicat principiul legalității stipulat în art.1 alin.5 din Constituție „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie" și se traduce prin obligația respectării hotărârilor judecătorești.

"De altfel, legea pentru alegerile parlamentare, în forma actuală, este similară cu reglementarea cuprinsă în legea pentru alegerea autorităților publice locale nr.115/2015 care la art.6 alin.2 lit.b dispune că nu pot fi alese „persoanele carora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice."

În plus, PNL notează că și alegerile locale din 5 iunie s-au desfășurat sub incidența acestei reglementări și nimeni nu a avut nimic de obiectat referitor la restrângerea vreunui drept.

În consecință, PNL solicită "PSD să înceteze presiunile asupra Avocatului Poporului pentru a-l determina să atace la Curtea Constituțională legea privind alegerile parlamentare, în sensul de a fi eliminate interdicțiile de a candida aplicate politicienilor condamnați!", conchide comunicatul citat.

Legea alegerilor parlamentare, reclamată la Avocatul Poporului

Într-o scrisoare trimisă luni conducerii Camerei Deputaților, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, arată că a primit 51 de solicitări din partea unor persoane fizice pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la legea alegerilor parlamentare pe motiv că aceasta introduce interdicții ale exercitării drepturilor electorale.

Ciorbea precizează că petenții invocă "în esență" încălcarea unor articole din Constituție.

Astfel, potrivit petenților, prevederile referitoare la faptul că nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, introduc noi interdicții ale exercitării drepturilor electorale și anume dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel