PNL, mișcările momentului. Chirieac, observații cheie

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat asupra celor mai recente frământări din interiorul PNL.

Bogdan Chirieac a făcut o analiză foarte clară a conjuncturii în care preşedintele Klaus Iohannis ar fi dorit să aibă o întâlnire, într-un cadru restrâns, cu un grup de zece persoane din cadrul PNL, şedinţă ce trebuia să aibă loc la Sibiu, decizie dejucată de Ludovic Orban, cel care a decis ca, în schimb, să aibă loc o şedinţă a Biroului Executiv al PNL, într-un cadru mult mai larg, după cum a relatat Antena 3.

"Vasile Blaga, conducătorul de facto al PNL"

"Conducătorul de facto al PNL în acest moment este domnul Vasile Blaga. Preşedintele Iohannis l-a nominalizat deja pe Vasile Blaga să încerce să facă ceva cu PNL-ul. Fiindcă, fără un vehicul electoral, nu are ce face preşedintele Iohannis, decât să încline steagul. Nimic altceva. Probabil că bine sfătuit – poate că l-o fi dat afară pe consilierul acela de la Cotroceni care e plătit de Iohannis şi lucrează pentru Cioloş – se gândeşte că totuşi prezenţa lui Ludovic Orban în fruntea PNL este o piatră de moară, este o piedică, astăzi când vorbim, pentru domnia sa.

Dacă nu ai nimic de la partid şi pui tot PNL să-şi calce pe inimă, să-şi înghită cuvintele şi să susţină statul subteran, să susţină abuzurile, să spună că ‘eu nu ştiu despre protocoale nimic, eu nu ştiu despre statul subteran nimic, eu nu ştiu despre abuzuri nimic’ – vă daţi seama că electoratul PNL acum este dezorientat.

Probabil, este o mişcare inteligentă a domnului preşedinte Iohannis să încerce o schimbare în linişte, fără scandal, a domnului Ludovic Orban şi să i se dea şi dânsului o funcţie onorifică. Poate că Vasile Blaga a solicitat acest lucru spunând, ‘domnule, cât timp e Orban acolo nu avem ce face’. Acum domnul Orban nu înţelege că trebuie să se dea jos din poziţia în care se află şi lucrurile sunt aşa cum sunt", a declarat Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la Antena 3. 

"PNL cu Ludovic Orban preşedinte nu are cum să intre în campania electorală a preşedintelui Iohannis"

Întrebat dacă e în pericol, cu adevărat,  Ludovic Orban să piardă şefia PNL, Bogdan Chirieac a răspuns: "Mai devreme sau mai târziu, oricum se va întâmpla. PNL cu Ludovic Orban preşedinte nu are cum să intre în campania electorală a preşedintelui Iohannis. PNL-ul are oameni de primă mărime, oameni în regulă, oameni care reprezintă ceva în ţara asta. Nu e PMP-ul, nu e USR-ul. Să fie foarte clar: PNL este partid cu ‘P’ mare. Dar iată că şi un partid de asemenea anvergură poate fi confiscat."

"Degeaba a adus Ludovic Orban 40 de oameni"

"Degeaba a adus Ludovic Orban 40 de oameni. Dacă preşedintele Iohannis spune că trebuie schimbat preşedintele PNL, toţi cei 40 vor spune ‘am înţeles, domnule preşedinte’, să fie foarte clar. Nu se vor pune cu piepturile înainte pentru domnul Orban. Dacă e un complot la care participă preşedintele Iohannis, atunci preşedintele îl cheamă pe Ludovic Orban şi îi spune: domnule Orban, vă retrageţi într-o funcţie decorativă, iar altcineva va fi preşedintele partidului’.

Şi subiectul s-a închis. Îl pune pe Dan Motreanu, de pildă, că trebuie, totuşi, un liberal. Blaga e de la fostul PDL – dar este foarte bun - probabil cel mai bun, în continuare, deşi a trecut prin multe - în organizarea de alegeri şi măcar pleacă şi Klaus Iohannis cu un mic avantaj faţă de Dacian Cioloş, pentru că, deocamdată, nu te gândeşti la finală, te gândeşti să intri în finala la prezidenţiale", a concluzionat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel