Deputatul PNL Dan Vîlceanu și senatorul PNL Florin Cîțu au depus în Parlament un proiect de lege prin care este revizuită legislația privitoare la contenciosul administrativ, redactat de avocatul Cristian Băcanu, președintele Comisiei juridice a PNL București.
Proiectul de lege vine în sprijinul cetățenilor care se confruntă cu proceduri extrem de greoaie atunci când contestă în instanță un act administrativ care le prejudiciază interesele protejate de lege. Soluțiile legislative propuse vor sprijini inclusiv sectorul privat, prin echilibrarea raporturilor de forțe în litigiile de drept administrativ.
Astfel, este introdusă o procedură simplificată de judecare a cauzelor de contencios atunci când actele administrative emise de autorități sunt vădit nelegale, prin raportare la prevederile exprese ale legilor (acte nemotivate, acte emise de autorități necompetente, acte care încalcă hotărâri judecătorești, acte emise fără respectarea unei procedure prealabile).
Totodată, este simplificată procedura de suspendare a actelor administrative emise în mod vădit nelegal de către autoritătile publice, astfel încât riscul ca mediul privat să fie afectat de acte care nu respectă rigorile legii este redus semnificativ.
Dreptul cetățenilor/companiilor de a își accesa propriul dosar administrativ deschis la o instituție;
Dreptul de a beneficia de acte administrative motivate;
Dreptul de a fi ascultat înainte ca o măsură să fie dispusă printr-un act administrative individual.
De asemenea, sunt prevăzute o serie de principii obligatorii în soluționarea litigiilor administrative, este prelungit termenul de prescripție pentru formularea cererii de despăgubiri pentru daunele provocate de actele administrative emise în mod nelegal, hotărârile pronunțate în primă instanță devin executorii, iar recursul este înlocuit cu apelul, astfel încât să se reducă numărul judecătorilor implicați la instanțele superioare – măsura este menită să degreveze magistrații deja supraîncărcați cu soluționarea cauzelor – și se simplifica administrarea unor probe de către justițiabili.
§ Recomandarea Comitetului Miniștrilor al Consiliuli Europei din 20 iunie 2007 cu privire la buna administrare;
§ Rezoluția Comitetului de Miniștri ai Consiliului Europei nr. (77)31 cu privire la protecția individului în relația cu actele autorităților administrative;
§ Carta drepturilor fundamentale a UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu