PNL cere demisia unui ministru tehnocrat. Motivul: un demers la Vatican

Partidul Național Liberal îi cere premierului Dacian Cioloș demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului și a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreședintele PNL, luni, într-o conferință de presă.

"În fața actelor grave de lipsă elementară de profesionalism și de responsabilitate îndreptate împotriva interesului național și ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Național Liberal îi cere premierului Dacian Cioloș demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu", a spus Radu F. Alexandru, citează Agerpres.

Potrivit acestuia, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuții fiind prezent și ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun.

"Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican și statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia și a patrimoniului pe care aceasta îl deține. Propunerea ministrului Culturii este o inițiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni și cu nimeni la București. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, președinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere", a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Statul român, într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum și fondul de carte pe care îl deținea au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon.

Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deține 64.000 de unități bibliografice, scrise în 30 de limbi și dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 — circa 70% din incunabulele existente în România. "'Codex Aureus', cu siguranță cel mai celebru exponat, este alături de 'Tezaurul Pietroasele' unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deține România", a arătat Radu F. Alexandrescu.

Acesta a precizat că toate bunurile și colecțiile pe care le deține Biblioteca Batthyaneum sunt proprietate publică a statului și intră sub incidența Legii privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Radu F. Alexandru a explicat că statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, care revendică biblioteca și patrimoniul acesteia.

[citeste si]

Potrivit lui, în informarea comisiei speciale de retrocedare din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților privind ședința din 16 septembrie 2015, în care s-a analizat din nou cererea Arhiepiscopiei, s-a consemnat că decizia de respingere este motivată de faptul că solicitanta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra imobilului în cauză la data preluării de către stat.

"Dincolo de modul incalificabil și inadmisibil în care ministrul Culturii ignoră Constituția și legile țării, oferta făcută de Vlad Alexandrescu la Vatican (...) poate să aducă grave prejudicii României și în relațiile internaționale", a susținut Vlad Alexandrescu.

Acesta a spus că Vlad Alexandrescu a lansat și oferta organizării a două expoziții la Vatican, prima urmând să cuprindă piese din tezaurul Batthyaneum.

"Niciun bun cultural public care se află într-un litigiu juridic nu poate fi scos din țară nici măcar temporar (...). E de luat în calcul varianta ca, o dată închisă expoziția, Vaticanul să nu restituie României partea din tezaurul Bibliotecii Batthyaneum care a ajuns la Vatican și să spună 'Ne oferim bunele servicii să le păstrăm noi până când există o hotărâre definitivă a justiției' (...). Acest pericol există și nu poate fi ignorat", a mai susținut Radu F. Alexandru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel