PNL a câștigat pe mâna lui Dacian Cioloș. Politolog, adevărul despre scandalul momentului- EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, pentru dcnews.ro, despre refuzul premierului Dacian Cioloș de a da OUG pentru schimbarea sistemului electoral la alegerile locale și despre adevărul din spatele acestui subiect politic lansat de PNL. 

PNL și PSD au votat legea electorală în vigoare în 2015, în urma unui acord politic. Comisia de Cod Electoral era prezidată atunci liderul PNL Mihai Voicu. PNL s-a răzgândit și vrea alegeri în două tururi nu și celelalte partide. 

Politologul Cristian Pîrvulescu susține că premierul Dacian Cioloș a luat o decizie înțeleaptă: continuitatea guvernului. 

"Dacian Cioloș se dovedește a fi un politician, dincolo de tehnocrat, care înțelege că o problemă atât de complicată și de delicată precum schimbarea scrutinului electoral cu doar patru luni înaintea alegerilor ar putea destabiliza Guvernul și preferă, atâta vreme cât nu și-a asumat niciun fel de răspundere asupra temei în programul de guvernare, să o plaseze partidelor, pentru că a constatat că nu numai că nu există o majoritate în favoarea schimbării sistemului electoral, dar există o majoritate mobilizată împotrivă, care se poate transforma în orice, deci poate distruge majoritatea facilă a guvernului, care are alte proiecte. Dacian Cioloș a optat pentru continuitatea Guvernului, nerăspunzând cererilor PNL, care erau de la început ciudate, pentru că se făceau în condițiile în care nu exista nici majoritate, nici condiții constituționale din punctul meu de vedere", a spus Cristian Pîrvulescu. 

Reformarea sistemului va fi însă folosită de PNL în scop electoral, pentru a se diferenția de celelalte partide, în special de PSD, așa cum a făcut cu "diaspora" la alegerile prezidențiale. 

Politologul spune că "PNL se va prezenta în continuare ca partidul decis să modifice sistemul de alegere a primarilor. Eu nu sunt dintre cei care cred că PNL propune acest lucru pentru a favoriza alegerea lui Bușoi la București. Nu cred că aceasta era motivația. Vorbim despre o temă de campanie care se referă la atitudinea față de reformă, care introduce un clivaj între reformatori- PNL- și conservatori- restul. PNL se situează pe partea reformei, încercând să preia votul acelei părți mobilizate a populației care a manifestat activ în ultimii ani. PSD probabil că va fi afectat, nu imediat, nu mă aștept ca PSD să se lovească de o problemă imediată, nu la alegerile locale, dar este vorba de o luptă în orașele cheie, unde situația este mai complicată". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel