PMP, partidul lui Traian Băsescu, EXCLUS prin lege din Biroul Electoral Central

Guvernul i-a dat lovitura de grație partidului președintelui Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară, printr-un amendament introdus în Legea pentru alegerea Președintelui României. 

Partidul Mişcarea Populară (PMP) nu va avea posibilitatea de a-și desemna un candidat la alegerile prezidențiale 2014 în Biroul Electoral Central, fapt stabilit prin ordonanță de urgență. 

Guvernul a modificat Articolul 2 din legea menționată, căruia i-a adăugat un punct (e), în care este definită noțiunea de partid parlamentar, scrie Adevărul

"Partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare - partidele şi formaţiunile politice care au obţinut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori care au candidat pe listele acestora sau pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele sau formaţiunile politice respective"- așa este definit partidul parlamentar.

VEZI și: Victor Ponta a anunțat data celor două tururi ale prezidențialelor

Un singur partid nu se încadrează în definiţia Guvernului: Partidul Mişcarea Populară, care, deși acum numără mai mulți parlamentari, în 2012, la alegerile parlamentare, nu exista, nu era înregistrat ca partid. 

Articolul 16, care stabilește componența BEC, prevede că "BEC este alcătuit din 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi din cel mult 10 reprezentanţi ai formaţiunilor politice", explicând că "în componenţa BEC intră preşedintele, vicepreşedintii AEP şi câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar".

Însă, legea mai spune că, în cazul în care există mai puţin de 10 partide parlamentare, completarea BEC se face "cu reprezentantii formațiunilor politice neparlamentare care au propus candidaţi". Astfel, PMP mai poate intra în jocul alegerilor prezidențiale doar dacă cel puțin unul dintre partidele parlamentare, în prezent fiind exact 10 partide parlamentare, să refuze să aibă reprezentant la BEC. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel