PMP, apel la Uniunea Europeană. Cristian Diaconescu: UE trebuie să ofere Republicii Moldova o alternativă la gazul rusesc

 Diaconescu: PMP va avea mâine o discuţie cu PNL, nu despre fuziune, ci despre cooperare / Foto: Facebook PMP
Diaconescu: PMP va avea mâine o discuţie cu PNL, nu despre fuziune, ci despre cooperare / Foto: Facebook PMP

PMP cere Uniunii Europene să ajute Republica Moldova oferindu-i o alternativă la gazul rusesc.

PMP face apel la Uniunea Europeană să ajute Republica Moldova pentru a-și recâștiga independența energetică față de Rusia.

"Acum este momentul ca Moldova să se desprindă din spațiul de influență economică al Moscovei și nu va putea face acest lucru decât cu sprijinul UE.", transmite PMP.

”Josef Borell, reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, a transmis, ieri, un mesaj clar Chișinăului de susținere în acest război hibrid dus de Gazprom cu unele țări europene, declarând că Rusia folosește gazul natural ca armă politică. Este o confirmare a celor spuse și de PMP, partid popular din cadrul PPE.” a precizat Cristian Diaconescu.

Liderul PMP consideră că UE trebuie să realizeze o strategie energetică comună, care să combată tendințele de monopol ale Rusiei pentru transportul gazelor naturale către Europa.

”Dacă dorim ca Republica Moldova să aibă un parcurs european, este nevoie ca Uniunea Europeană să ofere Chișinăului modele alternative de dezvoltare economică, ca o soluție de integrare în spațiul UE. Pătrunderea pe piața europeană poate oferi Republicii Moldova un confort al stabilității ofertei de energie și nu numai, dar și o garanție de securitate financiară a țării.”, a declarat Cristian Diaconescu, se arat[ pe pagina de Facebook a PMP.

Prima tranșă de gaz pentru Republica Moldova NU este din Rusia

Moldova a primit „prima” livrare de gaze non-rus, în timp ce țara se confruntă cu o criză energetică severă. Livrarea de un milion de metri cubi de gaze naturale a fost furnizată de PGNiG din Polonia.

Chișinăul a spus că „achiziționarea eșantionului” din Polonia este menită „să testeze capacitatea de a importa gaze din surse alternative și să echilibreze presiunea scăzută din sistemul de alimentare cu gaze naturale”.

Reprezentanții au adăugat că oferta de la PGNiG a fost una dintre cele șapte pe care compania de stat Energocom le-a primit după lansarea unei licitații. Livrarea a avut loc la patru zile după ce Moldova a declarat starea de urgență pentru o lună pentru a asigura aprovizionarea cu gaze pe fondul crizei din cauza creșterii prețurilor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel