Plățile cu CARDUL în 2021, schimbare majoră. Modificarea se aplică în toată comunitatea europeană

De la 1 ianuarie 2021 intră în vigoare noile protocoale de securizare a plăților electronice. 

Sistemul bancar din România implementează noile protocoale care sporesc protecția și confidențialitatea datelor financiare ale consumatorilor în timpul tranzacțiilor online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european. Consumatorii vor confirma prin autentificarea strictă tranzacțiile online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european. 

Această reglementare unitară pentru toți consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) și este preconizată să contribuie la creșterea încrederii consumatorilor și să dinamizeze plățile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul. 

Comercianții online trebuie să solicite autentificarea plăților prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Pentru a avea o experiență cât mai ușoară, biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaștere facială) poate fi o opțiune de autentificare a tranzacțiilor, autentificare care are loc în aplicațiile băncilor de internet/mobile banking/aplicațiile de semnare tranzacții (e-token)/ wallet-uri, conform unui comunicat de presă. 

Pentru consumatorii care nu au acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa și alte opțiuni de autentificare a tranzacțiilor, de tipul unei parole statice.

Cum se va face autentificarea din 2021

Fiecare emitent de carduri din România a comunicat deja sau urmează să comunice clienților proprii care sunt metodele de autentificare a tranzacțiilor online cu cardul și care sunt modificările aduse fluxurilor actuale. Metodele de autentificare care respectă cerințele SCA sunt: 

Autentificare și semnare în aplicația de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;

Cod primit prin SMS + parolă statică (opțiune de back-up în condițiile în care clienții nu au acces la aplicația de internet banking);

Cod primit prin SMS + amprentă;

Cod generat într-o aplicație de semnare tranzacții (e-token) + amprentă etc. 

Având în vedere posibilitatea acordării unor derogări privind instituirea unei perioade de tranziție în implementarea acestei măsuri de autentificare a plăților în anumite state europene, există riscul ca, pentru o parte din tranzacțiile transfrontaliere, clienții să întâmpine dificultăți în realizarea acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel