EXCLUSIV  Plata în funcţie de performanţă în sistemul românesc de sănătate. Adrian Gheorghe (CNAS), modelul englez: Ne putem inspira

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a vorbit la DC News despre varianta implementării în sistemul românesc de sănătate a plăţii în funcţie de performanţă. 

"Totul pleacă de la definiţia performanţei. Conceptual şi tehnic, ce vrem să înţelegem prin performanţă în sistemul românesc de sănătate şi pe tipuri de îngrijiri medicale? Aici nu trebuie să inventăm roata, ci există modele şi în România, şi în alte ţări, avem nişte tipuri de definiţii, indicatori, putem să preluăm şi să adaptăm. Dar e important că acest concept de performanţă trebuie pus în context: ce se vrea de la starea de sănătate a românilor pe termen mediu şi lung. Avem dubla povară a bolilor cronice, stil de viaţă şi avem încă boli infecţioase. Care e strategia, pe ce ne concentrăm, în ce ordine, pe ce instrumente? Ori de aici începem să construim o definiţie a performanţei.  

Aici vom avea foarte curând o oportunitate, deoarece în acest moment plata pentru performanţă, cel puţin dacă luăm asistenţa medicală primară, pur şi simplu nu este prevăzută de lege. Nici pentru alte tipuri de asistenţă. Deci trebuie să definim cam ce înseamnă performanţa şi să operaţionalizăm prin lege", a explicat Adrian Gheorghe.

Modelul englez

"Anglia este un exemplu din care cred că ne putem inspira. Acum mai bine de zece ani s-a introdus un program foarte generos, de plată în funcţie de performanţă la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Stimulentele au fost acordate de aşa natură încât creşterea, dacă îndeplineai indicatorii, a veniturilor cabinetului era de 10% maximum. (...) Bugetul acestui fond era de un miliard de lire, mult chiar şi pentru sistemul britanic. Problema a fost că, după câţiva ani, toată lumea lua bonusul. Atunci s-a pus problema dacă această plată în funcţie de performanţă îşi atinge obiectivul de politică publică dacă toată lumea îl obţine? (...) Una dintre concluziile evaluării programului a fost că indicatorii iniţiali au fost prea uşor de atins", a arătat Adrian Gheorghe, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în cadrul interviului.

VIDEO: 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy