Planetă care se va evapora, descoperire rară a astronomilor

Hubble snaps NGC 5189
Hubble snaps NGC 5189

Un grup de astronomi francezi a descoperit existenţa unei exoplanete gazoase, denumită GJ 3470b, care ar fi pierdut o treime din masă de la naşterea sa şi care va sfârşi prin a se volatiliza complet, ca urmare a vecinătăţii de steaua sa, relatează joi EFE. 

Proximitatea stelei sale ar fi provocat accelerarea încălzirii exoplanetei, producând o scăpare de gaz atmosferic, "având în vedere că planeta nu este suficient de masivă pentru a-l reţine", potrivit unui comunicat al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS). 

Descoperirea - publicată joi în 'Astronomy & Astrophysics' - s-a produs cu ajutorul telescopului spaţial al NASA Hubble, cu care s-a putut vedea că gigantul gazos este afectat de o pierdere "extrem de importantă de materie, ca urmare a apropierii de steaua sa". 

Planete asemănătoare lui Jupiter din sistemul nostru solar



Acest studiu a permis cercetătorilor să înţeleagă mai bine "raritatea" aşa-numiţilor "Neptuni calzi", giganţi gazoşi de marimea similară a lui Neptun, care orbitează foarte aproape de stelele lor. 

Astfel de aştri, potrivit specialiştilor, sunt planete gazoase de talia lui Jupiter, sau stâncoase având mărimea ceva mai mare decât a Terrei. "Neptunii calzi sunt prea aproape de steaua lor şi nu sunt suficient de mari pentru a reţine învelişul lor gazos", fiind condamnaţi să-l piardă complet. 

Studiul, la care a participat CNRS alături de un grup al Institutului de Astrofizică de la Universitatea Sorbona şi un grup de la departamentul de Spectrometrie Moleculară şi Atmosferică de la Universitatea Reims Champagne-Ardenne, estimează că peste mai multe milioane de ani GJ 3470b va fi redus la nucleul său de bază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel