Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor ar putea genera efecte 'în lanţ' care să ducă până la atenuarea creşterii economice, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Română a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).
'Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor ar urma să impună pentru creditele ipotecare o dobândă anuală efectivă (DAE) de 2,5 ori dobânda de politică monetară a BNR şi de 18% pentru creditele de consum, însă se vor genera efecte 'în lanţ'.
Studiul KPMG estimează că plafonarea dobânzilor ar putea conduce la reducerea creditelor acordate populaţiei, la scăderea consumului şi ar putea afecta în sens negativ investiţiile ducând la o atenuare a creşterii economice. Considerăm că asemenea măsuri, menite a se aplica şi creditelor în derulare, prezintă şiserioase vicii de legalitate şi constituţionalitate prin prisma dreptului la proprietate, a libertăţii economice şi contractuale şi a retroactivităţii', se spune în comunicat.
Conform documentului, plafonarea DAE, prin raportare la dobânda de politică monetară în cazul creditelor ipotecare, ar conduce la situaţii imposibile în cazul în care dobânda de politică monetară ar deveni negativă sau zero, iar băncile ar fi în situaţia în care ar trebui să acorde împrumuturi cu dobânda 0 sau negativă.
Cu titlu exemplificativ, dacă dobânda legală ar fi -0,1% (astfel cum deja s-a întâmplat în cazul Băncii Centrale Europene în iunie 2014, când dobânda a scăzut la o valoare negativă pentru prima dată), băncile nu ar putea să-şi împrumute clienţii cu dobânzi sub -0,25% pe an, având în vedere costurile pe care aceasta le înregistrează şi care ar trebui incluse (de finanţare, operaţionale şi de risc).
[citeste si]
'În ceea ce priveşte folosirea altor exemple de plafonare din alte state membre ale Uniunii Europene, trebuie reţinut că plafoanele sunt raportate la piaţa creditelor în moneda euro, iar emularea de costuri de creditare plafonate similare în piaţa românească, unde creditarea are loc majoritar în lei, este astfel incorectă. Este relevant faptul că limitările din acele ţări se bazează pe media dobânzilor anuale efective practicate în piaţă permiţând funcţionarea sănătoasă a pieţei şi au fost în general raportate la tipuri de produse şi/sau la cazuri sociale', se afirmă în comunicat.
Potrivit celor două organizaţii, dincolo de efectele presupus pozitive pe care le-ar genera o asemenea măsură, pe termen mediu şi lung consecinţele nu vor ajuta nici consumatorii şi nici economia, ci eventual doar anumite persoane cu credite în derulare, care ar beneficia de o reducere a costurilor, aşa cum reiese şi din studiul de impact prezentat. Pe de altă parte, vor exista şi efecte imediate, cum ar fi înăsprirea condiţiilor de creditare şi retragerea anumitor produse pentru persoane fizice de pe piaţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News