EXCLUSIV  Plafon fonduri europene cultură. ”Prostia” de la cultură, semnalată de un europarlamentar: ”M-am enervat. Nu pot să accept”

Europarlamentarul Mircea Diaconu a discutat despre un lucru pe care l-a descoperit referitor la fondurile europene. Concret, acesta a constatat că singurele fonduri europene cu plafon sunt cele de pe cultură.

”Am constatat cu stupoare și cu enervare că singurele fonduri europene cu plafon sunt cele pe cultură, acolo e un plafon de 5 milioane. Poți să aplici, poți să fii Castelul Peleș, poți să fii Castelul Luvru, 5 milioane plafon, singurul domeniu. M-am enervat. Mi s-a părut absolut aiurea.”, a spus Mircea Diaconu pentru DCNews.

Acesta a adăugat că acesta plafon este în toata Europa. 

”Am întrebat în stânga, în dreapta. Am găsit o scrisoare a 11 sau 12 miniștrii de cultură din Europa, nu din România care cereau ridicarea acestui plafon. Într-un alt raport pe care l-am făcut eu pe patrimoniul cultural european am introdus asta undeva la un moment dat și fără să cer imperativ, am introdus ca necesitate, ca instrument de lucru obligatoriu. Am vrut să aflu care este motivația legală pentru acest lucru că prea s-a aplicat numai culturii. În spatele acestei prostii e o minută a unui grup de lucru de grad II-III dintr-o  direcție a Comisiei Europene. Nu e niciun act legal, nici un ordin, nicio decizie legislativă, nimic. E pur și simplu o părere, o minută. Atunci mi-am luat bagajele și am bătut la ușa comisarului Crețu, comisarului pe cultură și educație.”

Europarlamentarul le-a explicat celor doi situația și s-a găsit o soluție. 

”Actualmente se lucrează, ordinul nu e final. S-a cerut din partea Comisiei ridicarea totală a acestui plafon. Finalmente, deputații germani dintr-un motiv pe care nu pot să îl accept vor totuși o plafonare de 10 milioane de euro ca fonduri directe ale Uniunii Europene lăsând alte fonduri să apară pe același proiect. Practic acest plafon se va duce până la 40 de milioane, să zicem așa.”, a explicat acesta. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel