Plățile cu bani cash vor fi limitate prin lege. Tranzacțiile importante se vor face prin bănci. Vezi prevederile

Plăţile de ordinul zecilor de mii de lei între persoanele fizice şi juridice, care în prezent pot fi făcute fără limite în numerar, vor fi efectuate obligatoriu prin intermediul băncilor, conform prevederilor noii legi de întărire a disciplinei financiare.

Legea 70/2015 ”pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi”, publicată în Monitorul Oficial din 10 aprilie, introduce o serie de măsuri prin care se limitează manevrarea banilor în numerar.

Practic, de la intrarea în vigoare a legii, cine lucrează acum cu cash în sume mari şi foarte mari va fi obligat să apeleze la tranzacţii doar prin bancă.

Primul capitol al legii, care va intra în vigoare pe 9 mai, prevede un plafon de 50.000 de lei (11.300 de euro) pe zi pentru plăţile între persoane fizice şi un plafon de 10.000 de lei pe zi între persoanele fizice şi juridice.

Citește și: S&P: Cum evoluează ratingurile României după măsurile Guvernului

Între parteneri persoane juridice, plafonul actual de 10.000 de lei pe zi pentru plăţile în numerar va scădea la 5.000 de lei.

De asemenea, plăţile din avansuri spre decontare vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare.

Ce riscă cei care încalcă legea

Cine nu respectă noile prevederi legale riscă să fie sancționat o amendă echivalentă cu 10% din suma care depăşeşte pragul stabilit.

Astfel, pentru o tranzacţie de 60.000 de lei cash depistată între două persoane fizice, deci cu 10.000 de lei peste pragul legal, va fi aplicată o amendă de 10% din 10.000 de lei, adică cu 1.000 de lei.

Ce plăţi nu se limitează

- depunerea de numerar în conturile deschise la bănci, inclusiv în automatele de încasări în numerar (art. 5a din noua lege);

- plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute (art. 5b);

- plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului (art. 5c);

- retragerea de numerar din conturi deschise la bănci pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal (art. 5d);

- transferarea de sume prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de BNR sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către BNR (art. 5e);

- depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede (art. 5f).

Vezi și: Veste proastă pentru clienții ING

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel