”Pixelul Albastru” l-a ajutat pe Băsescu să câștige alegerile prezidențiale din 2009

Tribunalul București i-a dat, luni, câștig de cauză lui Traian Băsescu în recursul declanșat de Dinu Patriciu în dosarul ”Pixelul Albastru”, dosar în care șeful statului a fost declarat câștigător încă din 2011. Episodul presupusei palme date de președinte unui copil, în campania electorală din 2004, nu l-a dezavantajat pe Traian Băsescu, ci i-a adus capital electoral. Înaintea zilei în care s-a publicat filmulețul, sondajele arătau clar că Mircea Geoană ia drumul Cotroceniului, dar după câteva zile de la lansarea clipului, Traian Băsescu își revine spectaculos, arată turambarr.ro.

Cu o intenție de vot de 25% pentru Mircea Geoană, față de doar 20% pentru Băsescu, social-democratul își pregătea pantofii pentru scările de la Cotroceni. Apoi, pe 29 noiembrie, este publicat filmulețul în care pare că Traian Băsescu îl pălmuiește pe un copil, la un miting al democrat-liberalilor. În următoarele zile burtierele televiziunilor cunosc un singur subiect, filmulețul e vizionat și revizionat continuu, comentat și iar comentat în diferite părți ale mass-media.

”Rezultatul nu a întârziat sǎ aparǎ, însǎ nu a fost acela scontat de oponenții lui Bǎsescu. Bǎsescu crește în vot de la 20% joi la 23% luni la 26% miercuri, adicǎ înaintea serii cu dezbaterea televizatǎ!”, scrie turambarr.ro. Așadar, cu puțin timp înainte de lupta directă, a cărei desfășurare este bine cunoscută acum, Băsescu reușea o performanță impresionantă, fiind aproape să atingă scorul de 28%, obținut la finalul turului 2.

Un plus mai mare îl obține șeful statului la capitolul percepție publică, unde crește de la 25% în ziua publicării filmulețului, la 36% cu o zi înaintea dezbaterii finale.

În tot acest timp, Mircea Geoană stagnează pe ambele laturi, și pe alocuri scade, atât la intenția de vot cât și la percepție publică.

Sociologul Mirel Palada explică faptul că ceea ce pare un paradox la o primă analiză, e de fapt efectul unui atitudini simple: Traian Băsescu s-a victimizat și a fost victimizat de ceilalți, iar oamenii i-au dat votul, din empatie sau compasiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel