Piperea: "Varujan Vosganian a făcut o declarație uluitoare". Vizat Băsescu

Avocatul Gheorghe Piperea a spus că Varujan Vosganian a făcut o declarație uluitoare, din care rezultă ca tăierea din mai 2010 a salariilor unui număr de peste 280 de mii de cadre didactice și sanitare s-a făcut pe baza unor date greșite.

"Fostul ministru al finantelor in guvernul Tariceanu, dl Varujan Vosganian, a facut ieri o declaratie uluitoare, din care rezulta ca taierea din mai 2010 a salariilor unui numar de peste 280 de mii de cadre didactice si sanitare s-a facut pe baza unor date gresite sau chiar false.

Un anume consilier din BNR a calculat ca, in anii 2007-2008, ar fi crescut artificial fondul de salarii cu cca 9 miliarde lei anual. Considerand ca aceste cresteri nu sunt sustenabile in conditii de criza (pe care, apropo, BNR o nega vehement in 2008), dl consilier l-a sfatuit pe Basescu sa ia masuri de austeritate, adica sa taie toate aceste 9 miliarde din fondul de salarii. A rezultat o reducere cu cca 25% a salariilor tuturor bugetarilor (nota bene : au fost exceptati toti salariatii si toata sefimea BNR, ca nu se cadea, totusi, sa se opereze taieri chiar in zona unde lucra dl consilier; au mai fost exceptati toti mijlocitorii si finantatorii de campanii electorale care, in prezent, se cam perinda pe la DNA).

Numai ca, asa cum demonstreaza dl Vosganian, in anii 2007-2008, fondul de salarii din invatamant si sanatate nu a crescut decat cu 0,7 mld lei. Nici vorba de o crestere "nesustenabila" de 9 mld lei!

Ce este uluitor este ca marele consilier, fost viitor prim ministru pe vremea aceea, a omis faptul ca, dupa aderarea la UE, fondul de salarii din invatamant si sanatate trebuia sa fie evidentiat in buget la un alt capitol decat cel cu care se obisnuise echipa de "experti" din MF care se ocupa cu aceste chestii, concepute, desigur, dupa metodologia unei tari foste ex-EU (interesant : seful acelei echipe de "experti" MF este, acum, membru in CA al BNR; ah, ce mica e lumea ...).

"Dl consilier a sugerat, iar Basescu a operat, cu o lovitura de foarfeca maiestuoasa, o taiere a tuturor acestor 9 miliarde"

O comparatie "ochiometrica" intre continutul acestui capitol inainte si dupa aderarea Romaniei la UE i-a format dlui consilier convingerea ca a aparut peste noapte o cheltuiala suplimentara cu salariile medicilor si profesorilor de 9 mld lei desi, in realitate, era vorba de o suma trecuta dintr-un capitol de buget in altul. De aceea, ca un adevarat croitoras ce se afla (si nu oricare, ci dintre cei mai viteji), dl consilier a sugerat, iar Basescu a operat, cu o lovitura de foarfeca maiestuoasa, o taiere a tuturor acestor 9 miliarde. Croiala, bazata pe o greseala de interpretare, a determinat un milion de faliti, debitori "neperformanti" la banci, un milion de pribegi, traitori la distanta de copii si familie, precum si 250 de mii de insolvente de firme care nu au mai avut cui sa vanda, pentru ca nimeni nu mai avea bani de consumat. Ca sa nu mai vorbim de 6 ani de criza continua in timpul careia e asa de simplu sa sperii populatia cu celebrul risc sistemic sever ...

Toti acesti oameni esentiali pentru viitorul unui popor, noi toti, am fost chinuiti inutil. Urmatoarele doua generatii vor avea si le parte de de niste consecinte ineluctabile ale acestei croieli : ele vor avea educatia si ingrijile medicale pe care le permit situatia unei tari bogate, dar saracita de globalisti si neo-liberali care se cred destepti si inexpugnabili", a spus Gheorghe Piperea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel