Pintea, decizie drastică după protestul de la Spitalul Bagdasar-Arseni

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a luat o decizie radicală după protestul de la Spitalul "Bagdasar-Arseni".

"Astăzi nu am schimbat doar conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant. Am schimbat şi conducerea Spitalului "Bagdasar-Arseni". (....). Consider că este nevoie de o schimbare, este nevoie de o colaborare mai bună cu centrele regionale de transplant şi centrele judeţene, lucru pe care cred că domnul doctor îl va face cu succes. Nu cred că putem spune foarte multe. Domnul doctor are o carte de vizită impresionantă, este specialist în domeniul transplantului, doctor în ştiinţe medicale. Alegerea noastră pentru această funcţie considerăm că este cea mai bună. (...) Nu am primit raportul (n.r. - la ANT), este vorba despre un audit care s-a încheiat săptămâna trecută. Auditorii au termen două săptămâni să prezinte ministrului datele din control, dar bineînţeles că am avut o discuţie preliminară cu dânşii legate de ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat la agenţie. Nu aş vrea să comentez. Doar că am luat această decizie astăzi şi în urma acestui audit", a afirmat ministrul, la Institutul Clinic Fundeni.

Pintea a spus că instituţiile din subordinea Ministerului Sănătăţii nu pot să aibă consilieri, nici măcar onorifici.

"Ministrul este singurul care poate să aibă consilieri onorifici. (....) Doamna doctor este un om foarte energic, foarte bine pregătit. Din păcate, cred că a lipsit comunicarea, acea comunicare pe care trebuie să o facă fiecare instituţie din subordinea MS referitor la strategia pe care am gândit-o pentru Agenţia Naţională de Transplant. Eu cred că lucrurile vor merge bine în continuare. Anul aceste beneficiem de un buget mai mare al agenţiei. Sper că se vor putea şi angaja persoane, pentru că o instituţie fără personal nu poate să funcţioneze. Programul naţional de transplant a fost preluat de la 1 ianuarie de către ANT şi va fi gestionat ca atare", a mai susţinut Pintea.

Legea transplantului, pe masa Guvernului

Potrivit ministrului, Legea transplantului este pe masa guvernului pentru analiză şi la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor.

"Ideea noastră este să revigorăm această instituţie a transplantului în România, dar trebuie să plecăm de la premisa că dacă nu avem organe nu putem face şi nu putem vorbi despre transplant. Prin urmare, promovarea donării va fi unul din obiectivele principale pe care domnul director executiv le va avea începând de azi (...) şi am spus-o de anul trecut - întărirea colaborării cu centrele judeţene şi Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă", a arătat ministrul Sănătăţii.

Schimbare conducere Bagdasar-Arseni

Referindu-se la schimbarea conducerii Spitalului "Bagdasar-Arseni", Pintea a spus că acolo lucrurile "nu au mers în direcţia bună".

"Legat de schimbarea managerului, a fost la fel decizia noastră, pentru că lucrurile acolo nu au mers în direcţia bună. MS este interesat de bunul mers al unui spital în ceea ce priveşte oferirea unui act medical de calitate. Şi când spun calitate este un complex: modul de comportament cu pacientul, condiţii hoteliere, aparatura pe care o pui la dispoziţie. Am considerat că nu se întâmplă asta. Şi se aceea am optat pentru schimbarea managementului", a afirmat Pintea.

În ceea ce priveşte protestul care a avut loc marţi dimineaţă în incinta unităţii medicale, ministrul a spus că angajaţii "au dreptate" şi că va fi modificat un ordin de ministru din anul 2010 care prevede calcularea sporurilor.

"Oamenii au protestat pentru modul în care li s-au calculat sporurile începând din ianuarie 2019. Problema este că ar fi trebuit să fie recalculate din iunie şi probabil că dacă ne anunţau am fi ştiut că există o problemă de aplicare a unui ordin de ministru din 2010. Oamenii au dreptate şi acest ordin va fi modificat", a susţinut reprezentantul MS.

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă 'Bagdasar - Arseni' au protestat, marţi dimineaţă, în incinta unităţii medicale, ei având nemulţumiri legate de salarizare.

Medicul chirurg Radu Zamfir este, începând de marţi, director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Radu Zamfir a făcut parte din echipa medicală care s-a prăbuşit cu avionul, în urmă cu cinci ani, Munţii Apuseni. El o înlocuieşte pe Anca Mureşan.

Vezi și: Protest Bagdasar Arseni. Sorina Pintea, discuții cu angajații: În mod corect ar trebui să..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel