Pilon II pensii. Vosganian, ALDE, precizări clare: Ar fi fraudă!

Varujan Vosganian, ALDE
Varujan Vosganian, ALDE

Pilon II pensii, Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE, a adus o serie de clarificări cu privire la discuția care a apărut în public despre Pilonul II de pensii. 

Pilon II pensii.  Varujan Vosganian a declarat că banii din Pilonul II de pensii se ridică la valoare de 9 miliarde de euro.

”În legătură cu Pilonul II de pensii, banii care sunt acolo și care sunt într-o sumă de aproximativ 9 miliarde de euro sunt banii românilor. Cetățenii români sunt titulari de cont și banii sunt proprietatea lor exclusivă, atât de exclusivă încât ei pot fi lăsați în caz de deces și moștenire. Acești bani nu pot fi preluați la Pilonul I de pensii sub nicio formă, cel puțin în actuala Constituție”, a spus Varujan Vosganian.

”Ar fi o fraudă”

Deputatul ALDE a adăugat că ”preluarea banilor din Pilonul II la Pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituție, ar fi un abuz și așa ceva nu cred că este posibil. Mai ales, gândiți-vă, e vorba de milioane de titulari de cont dintre care cel puțin un milion, dacă nu chiar 1,2 milioane, au conturi de peste 10.000 de lei, ceea ce deja e o sumă consistentă. În al doilea rând, ideea că s-ar putea relua chestiunea opțiunii cetățenilor către fondurile de pensii mi se pare că, așa cum e pusă, e o idee profund eronată. Anume că dacă cetățenii români în clipa de față nu mai optează, ei trec automat în Pilonul I și numai dacă optează explicit că vor să-și păstreze contribuțiile în Pilonul II, rămân în Pilonul II. Așa ceva nu e firesc, pentru că cetățenii au optat o dată în 2008. Atunci ei au optat și dacă acum se va întâmpla altfel, se întâmplă doar dacă ei își schimbă opțiunea. Așadar, chiar în situația aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetățenii să fie rugați din nou să opteze, ar trebui așa: cei care optează să treacă la Pilonul I, trec la Pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opțiunea pe care și-au manifestat-o în 2008”.

Varujan Vosganian a precizat că la ora actuală calculele făcute cu actorii pieței arată că peste 10 – 15 ani, Pilonul II ar putea să adauge 15-20% la pensia care s-ar plăti dacă ar fi exclusiv din Pilonul I.

Calcule clare în ALDE

”Dacă ne păstrăm în limitele actuale ale pensiilor, în care se face o recirculare de la contribuțiile colectate la pensiile care se plătesc, bugetul de pensii nu ar putea să facă față evoluțiilor demografice. Singura formulă e să avem și resurse financiare noi, care vin din valorificarea, fructificarea sumelor din Pilonul II de pensii. Aceasta e singura formulă care să mărească resursele financiare pentru plata pensiilor. Calculele pe care le-am făcut eu cu colegii mei din ALDE, arată că peste 15 – 20 ani Pilonul II ar putea să adauge 15-20% la pensia care s-ar plăti dacă ar fi exclusiv din Pilonul I. Eu sunt de acord să facem o discuție, dar discuția ar trebui să pornească în primul rând de la felul în care am putea îmbunătăți Pilonul II (...) În situația în care pensia s-ar calcula prin contribuția Pilonului I și a Pilonului II, Pilonul II având o fructificare de 15 – 20 de ani, atunci pensia ar fi mai mare decât dacă s-ar suspenda Pilonul II și banii ar fi dați doar de Pilonul I. Deci, Pilonul I plus Pilonul II este mai mare ca punct total de pensie decât singur Pilonul I”, a spus Varujan Vosganian.

”E posibil ca și cei de la PSD să îl aibă”

Purtătorul de cuvânt al ALDE a adăugat că ”acest studiu pe care noi îl avem e realizat împreună cu actorii pieței, e posibil ca și cei de la PSD să îl aibă. Noi l-am realizat atunci când a apărut știrea că fondurile private de pensii au fost convocate la Guvern pentru a li se da nu știu ce proiect de lege. S-a dovedit că știrea era greșită. În clipa aceea, noi pentru a avea o replică fundamentată am comparat calculele noastre cu cele pe care le aveau fondurile de pensii. Ele au fost destul de asemănătoare și cred că ele sunt și la colegii noștri de coaliție”.

”Ignoră interesele pe termen lung ale românilor”

Deputatul ALDE a arătat că ”fondurile private de pensii ar trebui să se implice și în investiții de natură imobiliară, ar trebui să se poată implica și în cumpărarea de acțiuni la companiile existente pe piață, astfel încât fructificarea să fie și mai bună. De aceea, ca să concluzionez, oricine spune că Pilonul II ar trebui să se reîntoarcă la Pilonul I și să se suspende, ignoră interesele pe termen lung ale românilor, ignoră evoluțiile demografice viitoare, ignoră faptul că România are nevoie de instrumente de refinanțare a echilibrelor macro-economice și preferă, în schimb, captivitatea într-un orizont pe termen scurt”.

Liderul ALDE a mai declarat că ”nu am avut niciodată discuții cu colegii de la PSD pe tema suspendării Pilonului II de pensii și chiar dacă am fi avut-o noi am fi spus clar că nu suntem de acord cu asta (...) Citind evantaiul declarațiilor am constatat că cei care sunt direct implicați în această chestiune, adică prim-ministrul, viceprim-ministrul pe probleme economice, ministrul de Finanțe, ministrul Muncii, președintele partidului de guvernământ PSD, cu toții au spus că nu se pune această problemă”.

Varujan Vosganian a precizat că ”pe viitor ar trebui să ne abținem de la orice revoluție de natură fiscală, să ne abținem de la rediscutarea nivelelor de impozitare, de la modul în care se percep taxele și să lăsăm mediul de afaceri într-un cadru predictibil în care să se dezvolte”.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy