Pilon II pensii. Olguţa Vasilescu, mesaj ferm: Nu există aşa ceva. Nu

Nu există riscul de a se renunţa la Pilonul II de pensii, a spus, vineri, ministrul Lia Olguţa Vasilescu, întrebată dacă într-un final se va renunţa la Pilonul II de pensii.

"Nu există aşa ceva. Nu. Până la urmă Pilonul II e al statului, chiar dacă are management privat. Cum să renunţăm, e o legislaţie, sunt foarte mulţi oameni care aparţin de acest pilon. Cum să renunţăm", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Întrebată dacă va mai avea loc creşterea transferului contribuţiei individuale datorată la sistemul public de pensii, de la Pilonul I la Pilonul II, pentru a se ajunge la 6%, cât era prevăzut pentru anul 2016, acesta a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an.

De asemenea, a spus că s-a discutat cu administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II. Lia Olguţa Vasilescu declarat că, în ceea ce priveşte Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contribuţiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizată din cauza întoarcerii sarcinii fiscale, în condiţiile în care salariile pe brut cresc cu 20%, dar în sumă nominală, cât a fost virat anul acesta către Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat şi anul viitor.

[citeste si]

În prezent, contribuţia virată către fondurile de pensii private este 5,1% din salariul brut, nivel nemodificat în ultimii doi ani. Preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Iulius Postolache, arăta, recent, că orice modificare a arhitecturii sistemului de pensii pe Pilonul II va fi în detrimentul milioanelor de participanţi care vor beneficia de pensie din acest sistem. Pilonul II de pensii a făcut obiectul unor declaraţii politice în ultima perioadă, care au avansat atât ideea desfiinţării cât şi posibilitatea ca acesta să devină opţional. Fondurile participante la Pilonul II aveau în septembrie active nete de 38,16 miliarde de lei, 7 milioane de participanţi şi 7 miliarde de lei câştig net pentru participanţi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel