Pilon de pensii. Administratorii de Fonduri din România, reacție după bâlbâiala pe pilonul 2

 Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF) salută poziţia publică a noului Guvern prin care acesta îşi exprimă susţinerea faţă de sistemul actual de pensii din România, precizând, totodată, că orice măsură economică sau fiscală cu impact major trebuie să fie adoptată după consultarea jucătorilor din piaţă,

"În cei peste 9 ani de funcţionare, fondurile de pensii private obligatorii au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi la susţinerea economiei româneşti, având potenţialul de a produce aceleaşi efecte pozitive şi în viitor odată cu creşterea activelor lor", spun reprezentanţii fondurilor. 

AAF îşi exprimă totodată susţinerea faţă de necesitatea de a promova în continuare dezvoltarea sistemului actual de pensii din România. 

"În calitate de asociaţie a administratorilor de fonduri de investiţii din România ai cărei membri administrează active totale în valoare de peste 41 de miliarde lei, aparţinând unui număr de peste 400 de mii de investitori, active investite majoritar în economia românească, considerăm că măsurile de politică economică/fiscală cu impact major în economie trebuie să fie parte a unui program care să aibă în vedere dezvoltarea pe termen lung a economiei, să fie adoptate într-un mod predictibil şi cu consultarea prealabilă a principalilor jucători din piaţă", precizează Asociația. 

Bâlbâiala de ieri

Ministrul desemnat al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. 

După această declaraţie, premierul desemnat Mihai Tudose a susţinut că Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa, în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a catalogat desfiinţarea Pilonului II ca fiind "o prostie". 

În cursul serii de joi, ministrul desemnat al Finanţelor a revenit asupra propriei declaraţii, arătând că "s-a produs o eroare" pentru care îşi cere scuze. 

"Nu am declarat că voi susţine desfiinţarea pilonului II de pensii. Nici nu am în intenţie să fac acest lucru. Nu există în programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării pilonului II de pensii. Precizez încă o dată - nici nu desfiinţăm pilonul II de pensii, nici nu îl naţionalizăm", a declarat Mişa în comunicatul remis joi seara. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel