EXCLUSIV  Pieleanu: De ce se cere întoarcerea lui Ponta și a lui Antonescu la vârful politicii

Crin Antonescu și Victor Ponta. Cândva liderii USL, acum doi lideri plecați de la vârful politicii și extrem de doriți înapoi. Cu un nivel de simpatie ridicat, opiniile celor doi lideri politici, unul social-democrat, celălalt liberal, contează în ciuda ieșirii lor de la vârful politicii românești. Nu mai sunt în centru ca funcții, dar sunt ca factori de opinie politici. Mulți îi vor înapoi. 

Dacă liberalul Crin Antonescu a spus clar și tranșant că nu se mai întoarce, Victor Ponta încă joacă pentru binele partidului. 

Crin Antonescu: "Nu, nu mă întorc (în PNL - n.r.). Eu nu am făcut lucrurile în politică niciodată cu jumătate de măsură. 25 de ani am dat ce am avut mai bun în mine, cât m-a dus capul, cât m-a dus sufletul, energia, rezistenţa. Când am terminat, am terminat. Nu mă întorc. Doi, cred, pentru toţi cei care simt nevoia prezenţei mele, că există lucruri pe care dacă le socotesc serioase, le-am lăsat: atitudini, reacţii, comportamente, cuvinte". 

Victor Ponta, întrebat dacă vrea șefia Camerei Deputaților: "Nu, dar în viață nu faci numai ce-ți dorești". 

Cunoscutul sociolog Marius Pieleanu, directorului institutului de cercetare Avangarde, a fost contactat de dcnews.ro pentru a explicat, sociolog, cum se explică simpatia uriașă pentru doi lideri politici plecați în momente de criză și dorința ca ei să se întoarcă la vârful politicii, deși, înainte să plece au fost ținta unor critici și atacuri. 

Antonescu, 30% simpatie în țară

"Explicația e simplă, cei care i-au înlocuit, mai ales la Crin Antonescu, nu se ridică la valoarea lor. Dacă la PSD, unde avem totuși o validare de conducere, retragerea lui Victor Ponta nu a produs mari mutații în privința favorabilității publice față de acest partid, în mod evident, la PNL lucrurile au stat invers. Plecarea lui Crin Antonescu, chiar dacă conjuctural s-a crezut că este o creștere pe favorabilitate, pe termen mediu și lung, s-a dovedit a fi o mare problemă, un deserviciu adus partidului, pentru că înlocuitorii lui, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, nu au reușit să convingă electoratul de dreapta că ei sunt mai buni decât Crin Antonescu. De asta a și crescut în simpatie publică Crin Antonescu. Astăzi este undeva la 30% favorabilitate publică în țară Crin Antonescu, mult peste ceea ce reprezintă astăzi în funcție Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Oamenii au gândit prin comparație: de ce a trebuit să se retragă Crin Antonescu dacă înlocuitorii lui nu reușesc să țină partidul la un nivel ridicat și cu succes la alegeri. Acum este efectul pervers al retragerii lui Crin Antonescu, o parte semnificativă a electoratului PNL își redorește reîntoarcerea lui Crin Antonescu în fruntea partidului, este o realitate", a explicat Marius Pieleanu. 

Sociologul a precizat: "Victor Ponta s-a retras din poziția de prim-ministru al unul Guvern care a adus plus valoare economiei țării și societății românești în ansamblul său și a adus partidul la un nivel la care apoi Liviu Dragnea a avut grijă în permanență să-l păstreze printr-un management performant și suntem în situația în care suntem. Oamenii compară PSD-PNL din perspectiva conducerii". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel