EXCLUSIV  Piaţa de capital din România nu are nevoie de investiţii, ci de noi reglementări. Adrian Tănase: E o iluzie să crezi că BVB se poate dezvolta prin propriile forţe!

De ce este nevoie, în prezent, pentru ca bursa pentru antreprenoriat să de dezvolte şi în România? Adrian Tănase, director general al BVB (Bursa de Valori Bucureşti), a oferit mai multe informații, în cadrul conferinţei organizate de DC Media Group cu titlul "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?".

Capitalizarea companiilor listate la Bursa de Valori București (BVB), atât segmentul reglementat, cât și SMT, a ajuns la 229 miliarde RON la sfârșitul primului trimestru din 2022, cu 20% peste nivelul atins în perioada similară a anului trecut, dar sub nivelul înregistrat la 31 decembrie 2021, potrivit raportului „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București”, realizat de PwC România.

În 2021, piața locală de capital a stabilit un record în ceea ce privește capitalizarea, aceasta crescând cu peste 50% și ajungând la 249 miliarde RON (50 miliarde EUR) la sfârșitul anului, într-un context mai favorabil față de anul anterior, cu o reducere a îngrijorărilor legate de pandemie /restricții și o mai mare vizibilitate internațională, ca urmare a includerii mai multor companii românești în indicii FTSE.

Cu mai multe explicaţii a venit Adrian Tănase, director general al BVB (Bursa de Valori Bucureşti), în cadrul conferinţei organizate de DC Media Group cu titlul "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?".

"Nu trebuie să facem vreo investiţie, doar trebuie să schimbăm nişte reglementări "

"Tematica acestei conferinţe vorbeşte de la sine. Asta este ceea ce ne dorim şi singura soluţie pentru a dezvolta piaţa de capital din România, să atragem o comunitate domestică de investitori foarte puternică care să ajute antreprenorii locali să se dezvolte. Să nu sperăm vreodată că piaţa de capital din România va ajuta companiile din SUA să se dezvolte, nu se va întâmpla treaba asta. Scopul nostru este să dezvoltăm bursa pentru antreprenoriatul local. Faptul că avem o bursă care nu e aşa de reprezentativă se vede şi în structura economiei noastre care este dominată de multinaţionale.

Prin acest deziderat de a dezvolta piaţa de capital încercăm să creştem ponderea antreprenoriatului local în economia noastră. Singurul mecanism pe care-l avem la îndemână este unul foarte facil, nu necesită investiţii, e un mecanism care trebuie înţeles, rolul lui trebuie înţeles de către autorităţi. Trebuie să înţelegem că pentru a dezvolta piaţa de capital din România nu trebuie să facem vreo investiţie, doar trebuie să schimbăm nişte reglementări sau prin decizii politice. Lucrul ăsta se întâmplă deja! Avem nişte decizii importante pe care autorităţile le-au luat, dar şi schimbări de reglementări, inclusiv listarea Hidroelectrica de anul ăsta este o decizie pe care Ministerul Energiei a luat-o în acest sens.

"Dacă cineva îşi închipuie că Bursa de Valori se poate dezvolta prin propriile forţe, aceasta este o iluzie"

Avem acum un proces de plată a taxelor pentru investitorii români la bugetul de stat mult mai simplu. Din ianuarie avem un mecanism de reţinere la sursă a taxelor - este un deziderat pe care l-am obţinut în Parlamentul României. În programul PNRR avem incluse şi mecanisme de insentivare a companiilor, să vedem cum putem atrage acei bani pentru a stimula companiile româneşti să se listeze pe piaţa de capital. Avem şi o decizie a Ministerului Finanţelor care va relansa emisiunile de titluri de stat pe piaţa de capital. Toate acestea sunt decizii obligatorii pentru dezvoltarea pieţei de capital. Dacă cineva îşi închipuie că Bursa de Valori Bucureşti se poate dezvolta prin propriile forţe fără concursul şi fără contribuţia semnificativă a autorităţilor, aceasta este o iluzie din punctul meu de vedere!" a concluzionat Adrian Tănase.

Conferinţa integrală aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel