Pharma Forum București: Impactul taxei de clawback va fi unul sever asupra industriei farmaceutice românești

medicamente
medicamente

Impactul taxei de clawback va fi unul sever asupra industriei farmaceutice românești, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM în cadrul conferinței Pharma Forum din București

“Impactul taxei de clawback va fi unul sever asupra industriei farmaceutice românești. Dacă în celelalte țări ale Uniunii Europene acesta este un procent agreat din creșterea anuală a fiecărui producator, contribuția fiind plafonată la o sumă fixă, în România această taxă este deficitul bugetului de medicamente. Tot ceea ce statul asiguraă azi prin rectificări, ar urma să fie susținut de producători, astfel încât indiferent cât de puțin alocă statul, industria ar trebui să plătească restul. Aceasta va duce la pierderi estimate de 842 milioane Ron pentru industria farmaceutică romanească”, a a spusDan Zaharescu

”Premiza actuală a practicii farmaceutice o reprezintă serviciile farmaceutice orientate spre pacient. În acest sens au fost identificate o serie de probleme, unele generate de sistem, altele de pacient. Dintre cele generate de sistem aș putea enumera lipsa timpului, a masurilor organizatorice, absența din cultura profesională a noțiunilor legate de creşterea calității serviciilor către pacient. Printre problemele generate de pacient sunt cauzate de nivelul educațional și de tipul de cultură din care acesta face parte. Soluția constă în colaborarea dintre cele trei categorii implicate (pacienți, farmaciști, medici), dar și asigurarea unei infrastructuri la nivelul farmaciei (spațiu, personal, resurse de documentare) și a unui sistem legislativ care să reglementeze cadrul în care se poate realiza această orientare către pacient.”, este zis conf. dr. Doina Draganescu, în cadrul Pharma Forum.

Pharma Business Solutions a organizat, la finele săptămânii trecute, conferință Pharma Forum, ediția din București, dintr-o serie mai lungă de evenimente dedicate farmaciștilor din România. Desfășurat sub patronajul Colegiului Farmaciștilor din România, Pharma Forum s-a bucurat de prezența a peste 600 de specialiști. Lucrările au fost moderate de președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa.

Printre invitați s-au numărat Dan Zaharescu – Director executiv, Asociația Română a Producatorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dr. Farm. Prim Aurora Toma – Director Primula Officinalis, Conf. Dr. Doina Drăgănescu - Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicina și Farmacie București, Prof. Dr. Victoria Hirjau - Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie București.

Citește și: Pierderi de 842 milioane de lei provocate de aplicarea noii taxe pe medicamente

Un studiu realizat de companiile farmaceutice arată că nu se mai pot vinde medicamente compensate în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel